NYHETER 2021-03-17 KL. 21:00

Vill låta vaktlar ruva naturligt

För två år sedan bodde Vanja Elsilä i en hyresrätt i Fjärås och skaffade fem vaktlar för att få ägg. De bodde i en hemmasnickrad bur i trädgården. Nu har Vanja flyttat ut på landet i Förlanda och utökat flocken.


Vill låta vaktlar ruva naturligt
”Den vanligaste sorten är den japanska vakteln. Det är den man har oftast för äggproduktion”, säger Vanja Elsilä som har haft vaktlar i flera år.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter


Nu har vi en flock på 20 vaktlar, säger Vanja och tillägger att de är trevliga och fina djur, som kan bli riktigt tama om man spenderar mycket tid med dem.


Vanja har sina vaktlar under tak med ligghall. På grund av rådande restriktioner mot fågelinfluensan låter hon dem inte komma i kontakt med vilda fåglar.


– Det är viktigt att lägga ner tid på att säkerställa att de mår bra. Det tycker jag alla djurägare ska göra, säger Vanja.


På sommaren brukar hon plocka gräs och mossa åt vaktlarna som de gillar att picka i. Eftersom de producerar mycket ägg behövs proteinrik mat. Vanja brukar ge dem samma typ av foder som ges till kalkonkycklingar och hon berättar att det är viktigt att de får i sig kalk genom till exempel snäckskal.


– De gillar också torkad mjölmask och äter det som godis, säger Vanja.



Japanska vaktlar


Det finns olika sorters raser av vaktlar. På gården i Förlanda finns japanska vaktlar.


– Den vanligaste sorten är den japanska vakteln. Det är den man har oftast för äggproduktion, säger Vanja.


Andra sorter är kinesiska, franska och europeiska vaktlar.


– Vaktlar blir fullvuxna vid sex veckors ålder och ruvar äggen mellan 17 och 21 dagar. En vaktel kan leva två till fem år, beroende på hur mycket ägg den producerar, säger Vanja.


Hon berättar att vaktlarna i genomsnitt lägger ett ägg per dag under sommaren och våren. Under vinterhalvåret blir det kanske ett ägg var tredje dag.



Låter vaktlarna naturruva


Belysning och värme ger fler ägg, men också ett kortare liv, vilket inte är fallet på gården i Förlanda, där vaktlarna ruvar sina ägg utan stress och tanke på stor äggproduktion. Det är något Vanja är stolt och glad över.


– I dag avlas alldeles för många vaktlar fram genom äggkläckningsmaskin. Det är inte naturligt hållbart och jag tycker det är viktigt att vi inte avlar fram dem så hårt att vi tar bort de grundläggande egenskaperna. Vaktlar i dag naturruvar nästan inte alls. Det är väldigt unikt. Aveln är redan där så vi behöver få den naturliga ruvlusten utökad, säger Vanja.


Vanjas familj är självförsörjande på ägg. De äter dem till frukost och använder dem till bakning och matlagning.


– De har en intensivare smak än hönsägg. Gulan i äggen är större och de innehåller mycket protein, säger Vanja.


I vår kommer även höns att införskaffas till gården.


– Så vitt jag vet kan höns gå omkring lösa utan att de springer bort, men vaktlar måste tyvärr vara inhägnade hela tiden, annars rymmer de, säger Vanja.



Efter 11 år – Gunnar slutar som präst i Onsala
FAMILJ 2025-06-13 KL. 19:45
Premium

Efter 11 år – Gunnar slutar som präst i Onsala

”Det har varit intensiva och delvis krävande år men djupt meningsfulla”

Hallandstrafiken sätter in buss efter Håkan-konsert
NYHETER 2025-06-13 KL. 07:45
Premium

Hallandstrafiken sätter in buss efter Håkan-konsert

Trots det risk för trängsel: "Vågar inte lova att bussarna räcker"

Jennie förlorade sonen på grund av en hjärntumör
NYHETER 2025-06-12 KL. 20:00
Premium

Jennie förlorade sonen på grund av en hjärntumör

Nu cyklar hon till Paris för att samla in pengar till forskning

Gottskärsbon i ny show om klubbarnas storhetstid
KULTUR & NÖJE 2025-06-12 KL. 18:00
Premium

Gottskärsbon i ny show om klubbarnas storhetstid

Jessica Andersson: "Ett jävla drag"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

100 bilder från den härliga studentfesten

100 bilder från den härliga studentfesten

Skratt, kramar och massor med känslor. Här är bilderna från när Aranäsgymnasiet skickade ut sina studenter i viuxenlivet.