NYHETER 2022-04-27 KL. 06:40

Västtrafik lånar ut vikcyklar

Av Anton Lorentzson

Under perioden 9 juni–1 september kommer Västtrafik låna åt vikcyklar till intresserade i Kungsbacka kommun, kostnadsfritt. Det hela handlar om en prova-på-kampanj och riktar sig främst mot bilister.
– Planen är att få bilister att upptäcka fördelar med att cykla och använda kollektivtrafik, säger Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik.

Västtrafik lånar ut vikcyklar
Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik. Pressfoto: Eddie Löthman

Från och med den 28 april kan man anmäla sitt intresse till att låna en vikcykel från Västtrafik. En vikcykel är precis som det låter, en cykel man kan vika ihop och enkelt ta med sig ombord på kollektivtrafiksfordon. Västtrafik söker främst bilister som vill testa på att byta ut sina bilresor till att cykla och åka kollektivt.

– Det är lite av ett beteendeförändringsprojekt. Med en vikcykel så kan man mixa mellan att cykla och åka kollektivt. När man väl provat på så kanske man har upptäckt att det funkade väldigt bra och då kan man ändra sitt resanda. När vi kört projektet tidigare har många tyckt att det är väldigt bra, säger Lena Hesselroth.

2017 startade projektet, men då i Västra Götalandregionens regi. Då riktade man sig mot allmänheten, men när pandemin kom kunde man inte bjuda in folk till kollektivtrafiken på samma sätt. Västtrafik riktade sig då in på specifika grupper, vilket de nu alltså fortsätter med.
20 vikcyklar kommer att lånas ut mellan 9 juni–1 september. När anmälningsperioden är slut kommer Västtrafik välja ut de 20 som de tycker passar bäst in på målgruppen. Blir man en av dem så får man använda cykeln och prova att ta sig fram med den i alla sina vardagssituationer. Efter provperioden får man svara på en utvärderingsenkät.

– Tidigare siffror visar att 80 procent har tyckt att det funkar bra att kombinera cykel och kollektivtrafik. Över 50 procent har velat fortsätta och många har själva övervägt att investera i en vikcykel, säger Lena Hesselroth.

Samtidigt som man vill visa på att det går att ändra sina resevanor, vill Västtrafik också uppmuntra till miljövänliga och hälsosamma sätt att färdas på.

Den 9 juni kommer alla som får en plats i projektet kunna hämta ut sina vikcyklar i kommunhuset.SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.