NYHETER 2022-01-11 KL. 15:03

Vargspår inne i Kungsbacka

Av Kristian Alm

Under några dagar var det lugnt – men nu verkar vargarna i Halland vara igång igen. I helgen hittades spår i centrala Kungsbacka.
– Vi får räkna med fler vargar när ungdjuren ska ut på vandring om några veckor, säger rovdjursexperten Bengt Kristiansson på länsstyrelsen i Halland.

Vargspår inne i Kungsbacka
Möjliga vargspår vid Fors. Foto: Privat

I fredags fanns inga nya observationer enligt länsstyrelsen. Men de senaste dagarna har vargarna blivit aktiva igen.
–Jag var ute på söndagsmorgonen vid sjutiden mellan Hålabäck och Fors. Jag hade med mig mina amerikanska cockerspaniels och de är spårbenägna. De blev helt tokiga, såg jag förstod att det var något särskilt, berättar Tomas som bor i Fors.
Han upptäckte då speciella spår i nysnön.
– Vilken stor hund, tänkte jag, men googlade när jag kom hem och förstod att det kunde vara varg. Jag ringde länsstyrelsen som bad mig fota spåren tillsammans med en tumstock. Och sen fick jag beskedet att det troligen var vargspår.
Länsstyrelsens rovsdjursexpert Bengt Kristiansson bekräftar.
– Ja, efter fotona kan det vara en varg, snöförhållandena var inte de bästa, det går i alla fall inte att utesluta. Och det har varit flera obekräftade observationer i dina trakter.
Det handlar om boende som anmält att de sett vad som kan vara en varg både vid Rydet i Onsala och utanför Billdal. Och från Älvsåker rapporterar Annica Larsson om misstänkta vargspår vid Asserdalsvägen.
– Vi har ju dessutom en sannolik varg i Hylte. Dels har någon sett spår, dels har ett rådjur blivit slaget natten till måndagen, berättar Bengt Kristiansson.

Fler vargar på gång

Han menar att vi den närmaste tiden kan räkna med fler vargobservationer.
– Ja, vi har ju ett revir i Skåne och ett mellan Västra Götaland och Småland, och det har konstaterats sammanlagt ett halvdussin ungar. Den närmaste tiden är det dags för föräldrarna att gå in i ny löpning, och då får ungvargarna bryta upp och ge sig ut på vandring. Så att vi får se fler vargar kan vi nog räkna med.
Vargar kan vara farliga för hundar, och tar tamdjur som till exempel får. Men det är mycket ovanligt att de beter sig aggressivt mot människor. Senast en vild varg angrep en människa i Sverige var år 1821. 2012 dödades däremot en djurskötare som ensam gick in i hägnet på Kolmårdens djurpark.

Läs mer om vargar

Så gör du om du ser en varg


SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.