NYHETER 2022-09-16 KL. 12:54

Varberg nästa för blodpatienter

Av Christina Wagner

86-åriga Izel Janson fick reda på att hematologen försvinner från Kungsbacka i samband med en behandling i onsdags, en annan patient för några veckor sedan. Nu hänvisas de till Varberg eftersom mottagningen stänger ner i Kungsbacka.

Varberg nästa för blodpatienter
En patient kan inte längre tappas på blod i Kungsbacka, eller få andra behandlingar där. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Izel Janson har blodcancer, kronisk lymfatisk leukemi, och har fått behandlingar var fjärde till sjätte vecka i tio års tid med undantag för sommaren. Hon har nedsatt immunförsvar och får dropp med immunglobin, och är en av flera äldre patienter som behöver gå till hematologmottagningen. Hon beskriver beslutet som ett knivhugg i nacken, och har legat sömnlös sedan hon fick reda på det.
– I går när jag fick behandlingen så tänkte jag hemska tankar om hur de här så kallade politikerna kan tänka. De säger med en röst att alla gamla människor ska få sin sjukvård nära hemmet, nära är deras slogan. Nu agerar de fullständigt mot sin egen tanke, säger en förtvivlad Izel Janson som får hjälp med transporter, men ändå fruktar resandet.
Den andra patienten, som vill vara anonym, har den ärftliga leversjukdomen hemokromatos som gör att kroppen tar upp för mycket järn. Överskottet kan leda till skrumplever, behandlingen är att tappa patienten på blod regelbundet så att järnnivåerna normaliseras. Själva tappningarna görs av sjuksköterska, när hon ringde för att kolla proverna och frågade om nästa behandling fick hon beskedet om nedläggningen.
– Beslutet är taget för två år sedan, men ingen sa något till oss patienter. Så här får de inte bara göra, framförallt att de undanhållit informationen, säger hon.

”Fungerar inte i praktiken”
Sjukdomarna är bara två av många diagnoser på hematologimottagningen. Hemokromatos upptäcks ofta senare i livet och behandlingen är intensiv i början. Här var det fråga om tappningar på 4,5 deciliter blod varannan vecka första året.
– Hade jag behövt åka till Varberg varje gång då hade jag inte kunnat sköta mitt jobb. Man blir trött, sönderstucken som en knarkare av alla prov och kanyler. Jag var helt chockad första året.
Numera behöver hon tappningar ungefär var tredje månad. Hon tänker på alla andra, många äldre, som drabbas och måste åka oftare för behandling. Patienten tycker också beslutet går stick i stäv med allt större kommunbefolkning i Kungsbacka, och har själv kontaktat driftnämndens ordförande Christian Lidén (C) om beslutet.
– Jag förstår hans resonemang, men det fungerar inte i praktiken med vissa patienter. Man måste ha en bättre närvård, så det här är ett helt galet beslut för en grupp patienter och dagsjukvård som Kungsbacka sjukhus måste ha.
– Det här kan ju vara ett bra sätt för politikerna att decimera de gamla istället, de blir sjuka och spröda och orkar inte med sina resor så de dör istället, det var vad jag tänkte. Rena ättestupan, säger Izel Janson.


Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-10 KL. 19:51
Fjärås tog komfortabel seger
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.