NYHETER 2022-09-16 KL. 12:54

Varberg nästa för blodpatienter

Av Christina Wagner

86-åriga Izel Janson fick reda på att hematologen försvinner från Kungsbacka i samband med en behandling i onsdags, en annan patient för några veckor sedan. Nu hänvisas de till Varberg eftersom mottagningen stänger ner i Kungsbacka.

Varberg nästa för blodpatienter
En patient kan inte längre tappas på blod i Kungsbacka, eller få andra behandlingar där. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Izel Janson har blodcancer, kronisk lymfatisk leukemi, och har fått behandlingar var fjärde till sjätte vecka i tio års tid med undantag för sommaren. Hon har nedsatt immunförsvar och får dropp med immunglobin, och är en av flera äldre patienter som behöver gå till hematologmottagningen. Hon beskriver beslutet som ett knivhugg i nacken, och har legat sömnlös sedan hon fick reda på det.
– I går när jag fick behandlingen så tänkte jag hemska tankar om hur de här så kallade politikerna kan tänka. De säger med en röst att alla gamla människor ska få sin sjukvård nära hemmet, nära är deras slogan. Nu agerar de fullständigt mot sin egen tanke, säger en förtvivlad Izel Janson som får hjälp med transporter, men ändå fruktar resandet.
Den andra patienten, som vill vara anonym, har den ärftliga leversjukdomen hemokromatos som gör att kroppen tar upp för mycket järn. Överskottet kan leda till skrumplever, behandlingen är att tappa patienten på blod regelbundet så att järnnivåerna normaliseras. Själva tappningarna görs av sjuksköterska, när hon ringde för att kolla proverna och frågade om nästa behandling fick hon beskedet om nedläggningen.
– Beslutet är taget för två år sedan, men ingen sa något till oss patienter. Så här får de inte bara göra, framförallt att de undanhållit informationen, säger hon.

”Fungerar inte i praktiken”
Sjukdomarna är bara två av många diagnoser på hematologimottagningen. Hemokromatos upptäcks ofta senare i livet och behandlingen är intensiv i början. Här var det fråga om tappningar på 4,5 deciliter blod varannan vecka första året.
– Hade jag behövt åka till Varberg varje gång då hade jag inte kunnat sköta mitt jobb. Man blir trött, sönderstucken som en knarkare av alla prov och kanyler. Jag var helt chockad första året.
Numera behöver hon tappningar ungefär var tredje månad. Hon tänker på alla andra, många äldre, som drabbas och måste åka oftare för behandling. Patienten tycker också beslutet går stick i stäv med allt större kommunbefolkning i Kungsbacka, och har själv kontaktat driftnämndens ordförande Christian Lidén (C) om beslutet.
– Jag förstår hans resonemang, men det fungerar inte i praktiken med vissa patienter. Man måste ha en bättre närvård, så det här är ett helt galet beslut för en grupp patienter och dagsjukvård som Kungsbacka sjukhus måste ha.
– Det här kan ju vara ett bra sätt för politikerna att decimera de gamla istället, de blir sjuka och spröda och orkar inte med sina resor så de dör istället, det var vad jag tänkte. Rena ättestupan, säger Izel Janson.TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.