NYHETER 2022-09-16 KL. 12:54

Varberg nästa för blodpatienter

Av Christina Wagner

86-åriga Izel Janson fick reda på att hematologen försvinner från Kungsbacka i samband med en behandling i onsdags, en annan patient för några veckor sedan. Nu hänvisas de till Varberg eftersom mottagningen stänger ner i Kungsbacka.

Varberg nästa för blodpatienter
En patient kan inte längre tappas på blod i Kungsbacka, eller få andra behandlingar där. Foto: Pixabay

Izel Janson har blodcancer, kronisk lymfatisk leukemi, och har fått behandlingar var fjärde till sjätte vecka i tio års tid med undantag för sommaren. Hon har nedsatt immunförsvar och får dropp med immunglobin, och är en av flera äldre patienter som behöver gå till hematologmottagningen. Hon beskriver beslutet som ett knivhugg i nacken, och har legat sömnlös sedan hon fick reda på det.
– I går när jag fick behandlingen så tänkte jag hemska tankar om hur de här så kallade politikerna kan tänka. De säger med en röst att alla gamla människor ska få sin sjukvård nära hemmet, nära är deras slogan. Nu agerar de fullständigt mot sin egen tanke, säger en förtvivlad Izel Janson som får hjälp med transporter, men ändå fruktar resandet.
Den andra patienten, som vill vara anonym, har den ärftliga leversjukdomen hemokromatos som gör att kroppen tar upp för mycket järn. Överskottet kan leda till skrumplever, behandlingen är att tappa patienten på blod regelbundet så att järnnivåerna normaliseras. Själva tappningarna görs av sjuksköterska, när hon ringde för att kolla proverna och frågade om nästa behandling fick hon beskedet om nedläggningen.
– Beslutet är taget för två år sedan, men ingen sa något till oss patienter. Så här får de inte bara göra, framförallt att de undanhållit informationen, säger hon.

”Fungerar inte i praktiken”
Sjukdomarna är bara två av många diagnoser på hematologimottagningen. Hemokromatos upptäcks ofta senare i livet och behandlingen är intensiv i början. Här var det fråga om tappningar på 4,5 deciliter blod varannan vecka första året.
– Hade jag behövt åka till Varberg varje gång då hade jag inte kunnat sköta mitt jobb. Man blir trött, sönderstucken som en knarkare av alla prov och kanyler. Jag var helt chockad första året.
Numera behöver hon tappningar ungefär var tredje månad. Hon tänker på alla andra, många äldre, som drabbas och måste åka oftare för behandling. Patienten tycker också beslutet går stick i stäv med allt större kommunbefolkning i Kungsbacka, och har själv kontaktat driftnämndens ordförande Christian Lidén (C) om beslutet.
– Jag förstår hans resonemang, men det fungerar inte i praktiken med vissa patienter. Man måste ha en bättre närvård, så det här är ett helt galet beslut för en grupp patienter och dagsjukvård som Kungsbacka sjukhus måste ha.
– Det här kan ju vara ett bra sätt för politikerna att decimera de gamla istället, de blir sjuka och spröda och orkar inte med sina resor så de dör istället, det var vad jag tänkte. Rena ättestupan, säger Izel Janson.SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter