NYHETER 2022-07-21 KL. 08:00

Valrossen Sten är död - utsvulten på långfärd

Av Henrik Laurén

Valrossen som de senaste dagarna setts vid den finska kusten i Finska Viken dog natten mot onsdag under transport från Kotka till djurparken Högholmen i Helsingfors. Det är med stor sannolikhet samma valross som i början av juni sågs vid Nidingen.

Valrossen Sten är död - utsvulten på långfärd
Valrossen som sågs vid Nidingen i början av juni är med stor sannolikhet samma djur som observerades i Kotka i Finska Viken och dog under transport till djurpark. Foto: privat.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

- Enligt bilder jag sett i finska media är det samma valross, Sten, som tyvärr har dött. Jag är till 99 procent säker på att det är Sten, jättetråkigt, säger Stefan Pettersson vid Destination Nidingen
Pettersson är skeppare vid Destination Nidingen som arrangerar båtresor mellan fastlandet och fyrön. Under en färd till Nidingen den 4 juni upptäckte han valrossen på en sten nära Nidingen. Valrossen fick namnet Sten och var en attraktion under det knappa dygn den uppehöll sig vid Nidingen. Danska media rapporterade därefter om en valross vid Läsö.
Då valrossen dök upp vid den finska kusten fick den namnet Stena. Observation av valross är ovanligt på Västkusten och nästintill unikt i Östersjön. Om det är Sten som upptäcktes och sedan dog i Kotka har djuret gjort en mycket lång resa.
- Otroligt långt, en färd som tagit på krafterna. På bilder i finska media känner jag igen betarna och överkroppen på Sten men den är magrare och gråare i färgen. Då Sten sågs vid Nidingen var den mera rödbrun. Men det är väl långresan som gjort sitt, säger Stefan Pettersson.
I Kotka hade Sten sökt sig upp i en å och tagit sig upp på land i en trädgård. Myndigheter och experter på vilda djur tillkallades och man konstaterade att valrossen var utsvulten och i dåligt skick.
Experter från Högholmens djurpark ansåg att djuret inte skulle överleva ute i det fria och att det inte skulle hitta ut ur Östersjön.
På tisdag kväll sövdes djuret ned för transport till djurparken Högholmen i Helsingfors. Den utmärglade valrossen klarade inte transporten utan dog vid midnatt.
"Myndigheterna försökte på tisdagskvällen flytta en valross som hade landat i Kotka till Högholmens sjukhus för vilda djur. De senaste dagarnas prövningar och transporten blev för mycket för det försvagade djuret och det dog på vägen. Tack till alla som hjälpt till" skrev djurparken på Twitter.
Från djurparkens sida säger man att händelsen med en valross var ny och att djuret var i dåligt skick.
– Alla inblandade hade en stor vilja att hjälpa djuret. Vi visste att det innebar en risk att söva ner det, men det fanns egentligen två alternativ: att avliva djuret eller att försöka hjälpa. Och då kom vi till att vi vill försöka hjälpa och föra djuret till Högholmens sjukhus för vilda djur, säger Nina Trontti, chef för djurvården på Högholmen till finska YLE:s nyhetstjänst.
Henrik Laurén
henrik.lauren@norrahalland.se





TV-klipp och nyheter

Lärorikt om hemberedskap
2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Positiva trenden håller i sig för Onsala
2025-05-10 KL. 19:31
Premium

Positiva trenden håller i sig för Onsala

Fjärås tog komfortabel seger
2025-05-10 KL. 19:51
Premium

Fjärås tog komfortabel seger

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-10 KL. 19:51
Fjärås tog komfortabel seger
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.