NYHETER 2022-07-21 KL. 08:00

Valrossen Sten är död - utsvulten på långfärd

Av Henrik Laurén

Valrossen som de senaste dagarna setts vid den finska kusten i Finska Viken dog natten mot onsdag under transport från Kotka till djurparken Högholmen i Helsingfors. Det är med stor sannolikhet samma valross som i början av juni sågs vid Nidingen.

Valrossen Sten är död - utsvulten på långfärd
Valrossen som sågs vid Nidingen i början av juni är med stor sannolikhet samma djur som observerades i Kotka i Finska Viken och dog under transport till djurpark. Foto: privat.

TV-klipp och nyheter

- Enligt bilder jag sett i finska media är det samma valross, Sten, som tyvärr har dött. Jag är till 99 procent säker på att det är Sten, jättetråkigt, säger Stefan Pettersson vid Destination Nidingen
Pettersson är skeppare vid Destination Nidingen som arrangerar båtresor mellan fastlandet och fyrön. Under en färd till Nidingen den 4 juni upptäckte han valrossen på en sten nära Nidingen. Valrossen fick namnet Sten och var en attraktion under det knappa dygn den uppehöll sig vid Nidingen. Danska media rapporterade därefter om en valross vid Läsö.
Då valrossen dök upp vid den finska kusten fick den namnet Stena. Observation av valross är ovanligt på Västkusten och nästintill unikt i Östersjön. Om det är Sten som upptäcktes och sedan dog i Kotka har djuret gjort en mycket lång resa.
- Otroligt långt, en färd som tagit på krafterna. På bilder i finska media känner jag igen betarna och överkroppen på Sten men den är magrare och gråare i färgen. Då Sten sågs vid Nidingen var den mera rödbrun. Men det är väl långresan som gjort sitt, säger Stefan Pettersson.
I Kotka hade Sten sökt sig upp i en å och tagit sig upp på land i en trädgård. Myndigheter och experter på vilda djur tillkallades och man konstaterade att valrossen var utsvulten och i dåligt skick.
Experter från Högholmens djurpark ansåg att djuret inte skulle överleva ute i det fria och att det inte skulle hitta ut ur Östersjön.
På tisdag kväll sövdes djuret ned för transport till djurparken Högholmen i Helsingfors. Den utmärglade valrossen klarade inte transporten utan dog vid midnatt.
"Myndigheterna försökte på tisdagskvällen flytta en valross som hade landat i Kotka till Högholmens sjukhus för vilda djur. De senaste dagarnas prövningar och transporten blev för mycket för det försvagade djuret och det dog på vägen. Tack till alla som hjälpt till" skrev djurparken på Twitter.
Från djurparkens sida säger man att händelsen med en valross var ny och att djuret var i dåligt skick.
– Alla inblandade hade en stor vilja att hjälpa djuret. Vi visste att det innebar en risk att söva ner det, men det fanns egentligen två alternativ: att avliva djuret eller att försöka hjälpa. Och då kom vi till att vi vill försöka hjälpa och föra djuret till Högholmens sjukhus för vilda djur, säger Nina Trontti, chef för djurvården på Högholmen till finska YLE:s nyhetstjänst.
Henrik Laurén
henrik.lauren@norrahalland.se


TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats
KULTUR & NÖJE 2023-09-21 KL. 12:20
Premium

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats

Märklig skulptur reser sig vid Varlaskolan

Ännu en dumpad husvagn uppeldad
MILJÖ 2023-09-21 KL. 11:45
Premium

Ännu en dumpad husvagn uppeldad

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.