NYHETER 2022-09-15 KL. 13:00

Val i skolan när matsalen ska namnges

Av Johanna Simonsson

Dagen efter riksdagsvalet höll även Gullregnsskolan val. Eleverna fick då rösta på vad skolans matsal skulle heta.

Val i skolan när matsalen ska namnges
Ellen Alenäs, lärare på Gullregnsskolan, tycker att det är viktigt att trycka på att eleverna har rätt att hålla sin röst hemlig om de vill och att deras rött kan påverka. "Vi har inte pratat om det i de termerna men det handlar ju om rättigheter och skyldigheter". Foto: Johanna Simonsson

SENASTE TV-NYHETERNA

Eleverna kom in i idrottshallen som gjorts om till vallokal. Där fick de ta ett valkuvert, hämta valsedlar, gå bakom båset, lägga ner rösten i en kartong och sedan bocka av sitt namn på klasslistan. Valbåsen och valkuverten har de fått från kommunens valsamordnare och det kändes precis som ett riksdagsval.
Från elevrådet fanns Vincent Jeppson, Sada Summer, Alexius Johansson och Wictor Turebo Karlsson på plats för att hjälpa till så valet flöt på smidigt. Alternativen till matsalens nya namn var La Bamba, GoodieFoodie och Gullköket och först ut för att rösta var förskoleelverna. När läsförmågan ställde till det var elevrådseleverna snabbt på plats för att undsätta. Ellen Alenäs, lärare på Gullregnsskolan, var också på plats för att hjälpa både elevrådseleverna och förstagångsväljarna.
– Vi vill synliggöra den demokratiska processen för eleverna på ett konkret sätt. Vi trycker också på att elevernas röst räknas och att man får hålla sin röst hemlig om man vill.
Det sistnämda är något som elevrådseleverna följde tydligt och var snabba på att uppmana om elever stod för nära de röstande.
Ellen Alenäs meddelade under tisdagen att elevrådet hade räknat rösterna och korat en vinnare.
– Det blev Restaurang GoodieFoodie, det gröna alternativet.Clara Johansson tyckte det var roligt att få rösta och säger att hon visste innan vad hon skulle rösta på. Foto: Johanna SimonssonVincent Jeppson, Sada Summer, Alwxius Johansson och Wictor Turebo Karlsson är med i elverådet och såg till att valet flöt på bra. De turades om att ge valkuvert, visa vägen till valsedlarna och valbåserna och att pricka av elevernas namn när de lagt sin röst i kartongen. Foto: Johanna SimonssonSENASTE TV-NYHETERNA

TV: Se studenternas härliga avslutning
NYHETER 2023-06-08 KL. 13:48

TV: Se studenternas härliga avslutning

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

Jönssons fullträff – slog till på SM
SPORT 2023-06-08 KL. 11:00
Premium

Jönssons fullträff – slog till på SM

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola
NYHETER 2023-06-08 KL. 09:30

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända
MILJÖ 2023-06-08 KL. 07:00
Premium

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Fler nyheter