Vad gör du när din GPS inte fungerar?
Av John Skoglund
I de flesta telefoner finns det möjlighet att få hjälp med att navigera. Du kan relativt enkelt ta dig från Vallda Sandö till Skagen utan att se land eller segla i beckmörker. Men vad gör du om systemen lägger av? På nationaldagen har Båt & Sjöfartsmuseet i Onsala premiär för sin utställning - Navigation från forntid till nutid.
Bert Westenberg, Bengt Arne Henriksson och Stig Hillgard. Foto: John Skoglund
Redan för flera tusen år sedan kunde människor navigera långa sträckor över haven. Med många olika hjälpmedel som stjärnorna, kompasser till dagens handburna små mikrochips har sällskapet i Onsala gjort en förnämlig utställning med medföljande publikation.
– Utställningen ska stimulera till kunskap om navigation, säger Bengt Arne Henriksson som jobbat bland annat tidigare på bananbåtarna på Jonsonlinjen.
– Det var innan containerbåtarna kom och fördärvade, säger han med ett skratt och förklarar att utan containers var det längre liggtider i hamnarna, som i sin tur gav fler möjligheter till äventyr i främmande länder.
Utställnigen och publikation om navigation. Foto: John Skoglund
Publikationen "Navigation från forntid till nutid" är väl värd att läsa, både för den insatte skepparen och som underlag för undervisning i skola och hem.
– Nu har vi hållit på i tre år över pandemin men nog har skriften tagit några månader för oss att ta fram, säger Bert Westerberg, ordförande i föreningen.
Det sägs att navigation är konsten att ta sig fram till dit man ska och under tiden veta var man är. Det är ju viktigt om du styr en båt, att veta var du är och samtidigt de undervattenstenar som lurar under ytan. I dagens snabba utveckling med snabba båtar och utvecklade navigationssystem som säljs till en allt större skara som inte har tillräckliga utbildningar och lärdomar om äldre metoder att navigera är utställningen ett hett tips.
Utställningen på Båt och Sjöfartsmuseet i Onsala slår upp sina portar på nationaldagen kl 12 med att Erik Norinder klipper bandet.