Vårdcentral vill stoppa listning av nya patienter
Av Ronny Karlsson
Brist på läkare gör att Stenblommans vårdcentral i Kungsbacka har ansökt om ett stopp för listning av nya patienter. Samtidigt menar Tommy Rydfeldt (L) att den nya lagen, som tillåter listningstopp, är otydlig.
Tommy Rydfeldt (L) tycker att den nya lagen som tillåter vårdcentraler att ansöka om listningsstopp är otydlig.
Det är sedan 1 juli som vårdcentraler har rätt att ansöka om att få ett stopp för nya patienter som listar sig. I Halland har så här långt fem vårdcentraler gjort en sådan ansökan, och en av dessa är Stenblommans vårdcentral i Kungsbacka.
"Vi har 3,85 läkartjänster och runt 6400 listade. Det betyder att det är runt 1600 listade patienter per läkare. Situationen utgör redan i dag en påfrestning på vår förmåga att utföra uppdraget, med svårigheter att uppehålla tillgänglighet och kontinuitet", skriver verksamhetschefen Thomas Bengmark i ansökan.
Dessutom pekar Bengmark i ansökan på att två av läkarna närmar sig pension, vilket gör situationen än mer besvärlig.
Beslut ska tas av Region Halland, men där menar Tommy Rydfeldt, gruppledare för Liberalerna i regionen, att det finns frågor som blir svåra att förhålla sig till.
– Lagen är tyvärr väldigt suddig och saker kan tolkas olika. Jag vet till exempel inte om en vårdcentral kan ha ett listningstopp om det är flera mil till nästa vårdcentral. Vi ska utgå från patientens bästa, men då kan vi behöva säga nej till ansökningar för att det ska kunna erbjudas en nära vård, säger han.
Så här långt handlar det om tre vårdcentraler i Varberg, en i Halmstad och en i Kungsbacka som ansökt om listningsstopp. Under hösten ska de första besluten tas av Hälso- och sjukvårdsutskottet.
– Vi har satt upp ett regelverk och sedan får vi titta på varje enskilt fall. Vi har sett olika skäl till att de olika vårdcentralerna vill ha ett listningsstopp.
Om en vårdcentral får rätt till ett stopp för att ta emot nya patienter så handlar det om en begränsad tid. Rydfeldt ser det som viktigt att stoppet inte används för att sortera bland patienter, och han månar om att vård ska finnas tillgänglig nära patienten.
– I Danmark har man det här systemet, men där bestämmer vårdcentralerna själva. Ett tag var det stopp hos alla vårdcentraler på Bornholm och det innebar att vissa som blev sjuka fick söka vård i till exempel Ystad, säger han.