NYHETER 2023-12-03 KL. 13:00

Uttern nästan borta – men nu är den på väg tillbaka

Av Christina Wagner

Bland viltolyckorna under 2023 rapporterades en påkörd utter till polisen. Men vad gör den i trafiken i Kungsbacka? Finns det ens uttrar här?

Uttern nästan borta – men nu är den på väg tillbaka
BEHÖVER INTE RÖDLISTAS. Uttern ökar i antal i Sverige, men i Kungsbacka och norra delen av Halland är den fortfarande sällsynt. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Just nu rapporterar Naturvårdsverket om en ökning av uttrar i Sverige, som gör att arten nu kan komma att tas bort från rödlistan med hotade arter. Men innan 2007 trodde Länsstyrelsen inte det fanns några uttrar alls i Halland.

– De var ju borta i många decennier. Men vi gjorde en inventering då, plus att folk ringde om att de sett uttrar, säger Viveka Strand, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Det är främst miljögifter i naturen, jakt på utter och trafikolyckor som gjort att arten varit försvinnande liten.

På 40- talet sköts runt 1 500 uttrar varje år i Sverige för pälsen, berättar kollegan Mia Bisther, naturvårdshandläggare för Länsstyrelsen i Västra Götaland. På 60-talet bidrog miljögifter som PCB till att uttern blev rödlistad.

– De blir könsmogna först när de är två år, sen blir de inte gamla heller så en utter på 5-7 år är jättegammal ute i det vilda. Det är inte många turer för reproduktion, konstaterar hon.


Går långsamt

Vid Länsstyrelsens första inventering 2007 fanns ingen utter alls i Kungsbacka kommun, som mest norrut däremot spår av utter vid Himleån vid Trönninge. Mia Bisther gjorde inventeringen för 16 år sedan.

– Jag tror att Halland precis som Västra Götaland också har en långsam återetablering. Vi får in rapporter om uttrar genom viltkameror när vi inventerar större rovdjur, så vi ser att det händer saker, säger hon.

Ännu en inventering i Länsstyrelsens regi gjordes 2014.

– Där är ett fynd mellan Sundsjön och Lygnern med misstänkt spillning under någon bro. Jag vet inte om det är enda stället man letade på i Kungsbacka, säger Viveka Strand på Länsstyrelsen i Halland, och fortsätter:

– Det finns också ett fynd 2018, vid Fjärås ungefär, med färska spår.

Det sista är från 2019, under E6 söder om Kungsbacka, där en utter hittades påkörd.


Artportalen

Fynd rapporteras in på Artportalen för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), dit även privatpersoner kan skriva in. Exakt hur många uttrar som finns står alltså i paritet med om de setts av någon. Det gäller att leta och ha turen att få syn på en. Färre observationer har registrerats i norra Halland än söderöver, men fynd har gjort även i Lindome och den del av Lygnern som ligger utanför Halland.

– Jag vill gärna uppmana folk att leta och rapportera in på Artportalen, säger Viveka Strand.

Polisen kontaktar istället in sina fynd till Naturhistoriska riksmuseet.

– Tidigare kunde man gå in där och se vad det fått in, men de lägger inte ut längre. De hänvisade till att de får in så mycket, förklarar hon.


Vandrar in

Vad det beror på att förekomsten är mindre i norra delen av länet är svårt att svara på.

– Här nära Halmstad har vi sett påkörda uttrar i en å som jag jobbar en del i. Så det syns uttrar på nytt igen, jag tänker att det vandrar in nya då. Men det är påtagligt färre i Kungsbacka kommun, så jag kan tänka mig att de vandrat in men inte hunnit breda ut sig i norra Halland ännu. Men jag vet inte om det är så, säger Viveka Strand.

– De här djuren är väldigt känsliga för miljögifter, det kan vara en sån anledning som gör att vattenkvaliteten inte är tillräckligt bra för att återetablera sig i ett område. Och man jobbar mycket med faunapassager från Trafikverkets sida, med utterpassager av olika slag för att främja den, säger Mia Bisther.


Optimistisk

Hon är glad att uttern nu har ökat i antal igen, efter att ha följt arten i sammanlagt 35 år. Samtidigt är arten oerhört känslig, Naturvårdsverket menar att miljögifter fortfarande är störst hot mot arten.

– Det är otroligt stort att de ökar igen och jag känner mig så förnöjsam och ödmjuk att ha fått vara med på resan. Så jag är optimistisk, med en brasklapp att man ska fortsätta hålla kolla på uttern för den gynnar även andra arter, säger Mia Bisther.



Fakta: Utter
Heter Lutra lutra på latin
Tillhör arten mårddjur
90 till 120 cm lång inklusive svans. Väger 4 till 12 kg, hanarna är större än honorna. Lever runt 4 år, i fångenskap kan de bli upp till 15 år. Dräktighetstiden är 62 dagar.
Det finns olika utterarter i världen. I Sverige finns euroasiatisk utter, som är utbredd i hela Europa förutom Island. Den lever också i stora delar av Asien och norra Afrika.
Uttern är ett rovdjur som till stor del livnär sig på fisk. Den lever nära vatten och vandrar ibland också långa sträckor på land mellan olika vattendrag.
Sedan år 2006 har uttern ingått i ett av Sveriges 130 åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper. Nu avslutas arbetet med åtgärdsprogrammet för utter.

Källa: Naturvårdsverket/WWF


TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.