NYHETER 2023-05-22 KL. 09:55

Tuffare ekonomiskt läge för kommunen

Av Ronny Karlsson

Flera nämnder går back och även Kungsbacka kommun märker av att det är tuffare tider. Men fortfarande visar den senaste prognosen att man ligger 68 miljoner över budget.

Tuffare ekonomiskt läge för kommunen
Kommunstyrelsens ordsförande Lisa ANdersson (M), ser med oro på hur man ska klara av bemanningen i framtiden. Arkivbild: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Totalt för året ser Kungsbacka kommun ut att göra ett resultat på cirka 200 miljoner kronor, och det är alltså 68 miljoner bättre än budget. Men trots det märks att det är lågkonjunktur och tuffare utmaningar jämfört med de senaste åren.

Under 2022 redovisade kommunen ett överskott på hela 756 miljoner kronor.

Bland annat säger den apriluppföljning av budgeten, som är årets första prognos, att de kommunala nämnderna totalt kommer att gå back med 76 miljoner kronor. Nyligen berättade Norra Halland bland annat om att nämnden för Förskola & Grundskola ser ut att landa på ett minus på över 30 miljoner kronor.
– Vi har fortfarande en ekonomi i balans men att flera nämnder nu räknar med att det blir underskott är ett tecken på att vi är på väg mot ett annat ekonomiskt läge. Försvagningen kommer främst från den höga inflationen, som ger kraftigt ökade kostnader för pensioner, stigande räntor och stora prisökningar för våra verksamheter, säger Christina Hermansson, ekonomichef i Kungsbacka kommun, i ett pressmeddelande.

Det faktum att andelen äldre ökar i samhället ses som en stor utmaning. Men där handlar problemet mer om att hitta personal, än om att ha råd med personal. Hin öppnar där för samarbeten med
– Kungsbacka har haft en mycket god ekonomi under många år men under förra året kom de negativa ekonomiska förändringarna i omvärlden snabbt och det innebär stora utmaningar inför de kommande åren. Men även om pengar är en utmaning så är den stora utmaningen att det inte finns tillräckligt många att anställa för att lösa vårt uppdrag. Den utmaningen kräver att vi gör saker på ett annorlunda sätt, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka kommun.

Apriluppföljningen kommer att tas upp i kommunfullmäktige 14 juni.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.