NYHETER 2021-09-21 KL. 09:37

Tuff höst på boende - hoppas på ordning till jul

– Vi jobbar systematiskt med arbetsplatskulturen men det är ingen lätt fråga. Jag hoppas vi kan se en förändring närmare jul. Det säger verksamhetschef Helene Ljungqvist om problemen på nystartade Särö vård- och omsorgsboende.

Tuff höst på boende - hoppas på ordning till jul
"Vi har ju fått in väldigt mycket tillbud om att man inte haft gott bemötande mot varandra", säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef för kommunens vård- och omsorgsboenden.”Det finns medarbetare som gråter både före, efter och under arbetet. Det är så mycket elakheter mellan medarbetare och vi saknar ett ledarskap som tar tag i det. Folk vill inte fortsätta att jobba kvar här. Det är inte längre roligt att gå till jobbet och många av oss känner oss inte längre stolta över det jobb vi gjort, när vi åker hem”.

Så beskrev skyddsombudet Maria Hallbäck läget på boendet när Norra Halland avslöjade problemen i en artikel i juli. Sedan Särö vård- och omsorgsboende öppnade i vintras har tillbudsanmälningarna om personalkonflikter varit många. Flera anställda har till Norra Halland vittnat om mobbning och utfrysning, och att boendets chef inte tagit tag i problemen utan till och med varit en av dem som orsakat anmälningar.

Anhöriga har hört av sig och menar att de boende kommit i kläm, när dåligt arbetsklimat gjort att samarbete och rutiner brustit och bemötande och vård blivit sämre.

Skyddsombudet har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket för att tvinga kommunen att agera. Ansvarig för kommunens boenden för äldre är verksamhetschef Helene Ljungqvist. Hon har jobbat intensivt med problemen i sommar.

– Vi har gjort en handlingsplan och håller på att arbeta systematiskt med den. Vi har också tagit in företagshälsovården i en av grupperna. Det är för tidigt att säga hur det går, men vi har i alla fall lagt en grund.

Vad är problemen, menar du?

– Vi har ju fått in väldigt mycket tillbud om att man inte haft gott bemötande mot varandra. Så det gäller att hitta lösningar på hur vi ska kunna samarbeta, och kunna skilja på sak och person. Det viktigaste är att vi är till för dem som bor här – sen ska vi ha en god arbetsmiljö och då gäller det att förändra arbetsplatskulturen.

Vems fel är problemen?

– Arbetsgivaren har ett ansvar, så även medarbetarna. Det här arbetet måste vi göra tillsammans arbetsgivare och medarbetare. Jag vill också säga att det är en handfull medarbetare och anhöriga som hört av sig till mig, och min upplevelse är att vi har en god dialog. Men som sagt vi har ett arbete att göra.

Hur lång tid kan det ta?

– Det är inga lätta saker. Men jag hoppas se en förändring närmare jul. Då har vi alla fall gått igenom hela handlingsplanen. I förra veckan hade vi en återkoppling i en av arbetsgrupperna där företagshälsovården var med, och jag kände mig då hoppfull om att vi är på rätt väg.

Hur ser chefsläget ut?

– Vi har två chefer på plats som det ska vara.

Är den chef som fått hård kritik kvar?

– Ja, absolut.

Har ni flyttat någon personal?

– I dagsläget inte, däremot har alla getts möjligheten att flytta om man inte vill vara med på den här resan. Men det är ingen som har begärt förflyttning.

Norra Halland har fått väldigt många reaktioner efter våra artiklar från både anhöriga och anställda, där man menar att situationen i sommar varit fortsatt dålig, och att det varit problem med vikarier och bemanning. Men Helene Ljungqvist anser inte att Säröboendet sticker ut.

– Det är klart att de flesta vikarier inte är utbildade undersköterskor. Jag förstår att det kan vara tungt med outbildad personal, framför allt med en situation som den på Särö.

– Men jag tycker över lag att vi har bra sommarvikarier. Sen är det alltid så att det ibland inte fungerar, och då avslutar vi de vikariaten.

Hur ser bemanningen ut i höst?

– Vi håller på att rekrytera fem-sex medarbetare, men det beror främst på att vi inte haft fullbelagt med boende tidigare.

Många ska ha slutat?

– Personal har slutat, absolut, men inte extremt. Av någon anledning är det så ibland när man startar ett nytt boende. Vi ska se till att det finns personal i höst.

 

Läs mer: Politikernas svar på problemen på boendet: "Särö helt annat Vardaga"

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Undersköterska – ett  yrke med många möjligheter
VÅRD 2021-10-20 KL. 10:32

Undersköterska – ett yrke med många möjligheter

Kaparen tillbaka i finrummet
SPORT 2021-10-19 KL. 22:00

Kaparen tillbaka i finrummet

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Gata i Kullavik på topplistan
NYHETER 2021-10-19 KL. 17:00

Gata i Kullavik på topplistan

Tennishall fick bygglov - trots protester
NYHETER 2021-10-19 KL. 15:11

Tennishall fick bygglov - trots protester

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.