Belysning är ett sätt att skapa en tryggare miljö. Under en trygghetsvandring kring Badhusparken och tunneln vid Resecentrum gavs flera exempel.
– Det är viktigt att kunna se vem vi möter när vi är ute och rör oss, säger ljusdesigner Lars Fredén.
Trygghetsvandringen arrangerades som en del i att uppfylla de medborgarlöften som lämnats till invånarna i kommunen. Ett fokusområde som lyfts fram efter dialoger som genomförts handlar om trygghet i offentlig miljö.
– Vi vill samtidigt skapa ett folkligt evenemang. Vi släcker ner hela Badhusparken och ska sedan provbelysa och höra vad folk tycker, säger Malin Eliasson, samordnare Lokala Brottsförebyggande rådet.
Arrangemanget var ett samarbete mellan Kultur och fritid, Teknik, Brottsförebyggande rådet, Region Halland, polisen och polisvolontärer. Lars Fredén var anlitad av Kungsbacka kommun för att visa hur man skulle kunna förbättra belysningen i det aktuella området. Under vandringen, som många kommuninvånare deltog i, visade han hur det kan se ut om man till exempel riktar ljus på buskar, träd eller cykelställ.
– Det finns olika sätt att belysa en park och kombinationen av belysning med lokal ljussättning kan förbättra och lätta upp ljusbilden, säger han.
Läs mer i Norra Halland på fredag 10/11–17.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.