NYHETER 2020-03-03 KL. 16:25

Trots protesterna - kommunen letar inte sätt att rädda äldrerestaurangen

Trots protesterna, har det inte förts några diskussioner på förvaltningen Vård och omsorg för att hitta en lösning för att kunna behålla restaurangen på Signeshus.
– Nej, det är inte vårt uppdrag att driva restaurang, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef för boende på Vård och omsorg.

Trots protesterna - kommunen letar inte sätt att rädda äldrerestaurangen
Varje vardag brukar ett gäng äldre ses i restaurangen på Signeshus för att äta lunch tillsammans. Upprördheten över kommunens planer att stänga serveringen är stor.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Av de fem restaurangerna i kommunens vård- och omsorgsboenden, är det stängningen av den på Signeshus som har väckt protester. Det är också dit flest äldre går och äter, med ett 30-tal betalande lunchgäster om dagen. En namninsamling i restaurangen har samlat in 174 underskrifter från såväl besökare som personal, för att protestera mot stängningen av restaurangen.

Totalrenoverat kök


Köket på Signeshus är ett tillagningskök. Det totalrenoverades så sent som för några år sedan och det finns inga planer på att själva köket ska stänga.
På vardagar levereras mellan 25 och 40 portioner till Signeshus förskola som ligger i direkt anslutning till vård- och omsorgsboendet, daglig verksamhet ska ha mellan 30 och 60 portioner beroende på dag, 120 portioner levereras till de boende på Signeshus och mellan 60 och 90 portioner levereras varje dag till hemtjänsten. Att mäkta med att laga till ytterligare 20 till 30 portioner till gäster i restaurangen skulle därför inte vara ett problem.
Problemet är personalkostnaden för att hålla restaurangen öppen är personalkostnad. Den håller öppet för frukost mellan klockan 9 och 10.30, för att sedan öppna igen klockan 12, fram till stängning klockan 18. Merparten av de gäster som äter i restaurangen kommer vid lunch.

Tittat på helheten


Totalt skulle stängningen av samtliga restauranger innebära en besparing på två miljoner kronor. Eller cirka 3,5 underskötersketjänster, som förvaltningsledningen gärna översätter summan till. Man har däremot inte tagit reda på vad det skulle innebära att enbart låta restaurangen på Signeshus vara kvar, men kanske mindre i storlek och med mer begränsade öppettider.
– Nej, det har vi inte gjort. Vi tittar på helheten, säger Helene Ljungqvist.
Om man ändå gör tankeexperimentet att behålla restaurangen på Signeshus, men minskar öppettiderna till en tredjedel, mellan klockan 12 och 14.30, skulle det innebära en årlig kostnad på 305 000 kronor, enligt kommunens egna uträkningar av vad en stängning av respektive restaurang skulle spara.

Olika aktiviteter


Till det kommer själva hyreskostnaden. Lokalen där restaurangen ligger är relativt stor. I nuläget är den möblerad med mellan 40 och 50 sittplatser. Exakt vad den ska användas till är inte bestämt, men det kommer att vara kvar i Vård och omsorgs egen regi.
– Det kommer att handla om olika aktiviteter, till exempel att kyrkan ska kunna hålla gudstjänster där och dans och pubkvällar för de boende. Det kan också bli att vi delar av lokalen så att en del kan användas som konferenslokal för personalen som nu måste åka någon annanstans för att ha sina arbetsplatsträffar, säger Helene Ljungqvist.

Bemanning största kostnaden


I debatten om stängning har priset varit en återkommande faktor: 200 kronor per portion (politiker har nämnt siffran 240, men den bekräftas inte av tjänstemännen på Service.)
Men hur kan det bli så dyrt? Norra Halland har tagit hjälp av Annika Åkerlund, enhetschef för Måltid på Kungsbacka kommun, för att försöka reda ut vad som kostar vad.

Köper av Service


Vård- och omsorg köper in både matlagningen och själva restaurangdelen av förvaltningen för Service. Det är också av dem som man hyr lokalen. Om hyran man betalar divideras med antalet sålda portioner i restaurangerna, landar den delen på 25 kronor per portion.
Själva kostnaden för att laga till en måltid, ligger på 61 kronor. Den innefattar råvarorna och personalkostnaden i köket.
Dessutom tillkommer moms på 12 procent, vilket i det här fallet innebär 19 kronor.
Den stora kostnaden ligger i posten personal som sköter servering, disk, kassahantering och liknande. Per portion hamnar den delen på 95 kronor.

Over head-tjänster


Den totala besparingen för att stänga restaurangerna ligger på drygt två miljoner kronor om året. Merparten, 1 791 000 kronor, kommer från de 3,6 årsarbetare för tjänsten måltidsbiträde, som då skulle kunna dras in. Resten av summan är beräknade 15 procent för så kallade over head-tjänster, vilket innebär administration.
De 3,6 tjänsterna för måltidsbiträde finns på tre boenden: Bukärr en tjänst, Måhaga en tjänst och Signeshus 1,6 tjänst. På Kyvik, Hede, Tölö Smedja och Löftagården finns enligt kommunen inga måltidsbiträden alls. Det är dock betydligt färre gäster utifrån som äter där.
En annan skillnad är öppettiderna. Medan de flesta restaurangerna bara har öppet några timmar över lunch, har man på Signeshus, med en och en halv timmes paus, öppet från nio på morgonen till sex på kvällen.

Läs också:

Beslut om stängda restauranger ligger fast
Arga äldre ställde politiker til svars

Äldre upprörda över stängningsplaner 

Swishad mat istället för restauranger

Grymt - men sant

 

 

Nu avgörs den tioåriga striden om Säröhus
NYHETER 2025-04-11 KL. 11:45
Premium

Nu avgörs den tioåriga striden om Säröhus

Kommunen på dubbla stolar när detaljplanerna överklagats

TV-klipp och nyheter

Lagkaptenen är på jakt efter revansch
2025-04-11 KL. 14:00
Premium

Lagkaptenen är på jakt efter revansch

Frillesås värvar VM-silvermedaljör
2025-04-11 KL. 13:33
Premium

Frillesås värvar VM-silvermedaljör

Full man blev aggressiv inne på hamburgerrestaurang
NYHETER 2025-04-11 KL. 07:31

Full man blev aggressiv inne på hamburgerrestaurang

Slog sönder inredning och hotade personal

Familjen renoverar sitt drömhus i Onsala
NYHETER 2025-04-10 KL. 21:00
Premium

Familjen renoverar sitt drömhus i Onsala

Bostaden vid kyrkan har en brokig historia

Alexander Johansson inför debuten:
SPORT 2025-04-10 KL. 19:00
Premium

Alexander Johansson inför debuten: "Det är svincoolt"

"Det låter sjukt att säga att jag vill ta medalj på ett senior-EM"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-04-11 KL. 14:00
Lagkaptenen är på jakt efter revansch
Premium | BANDY 2025-04-11 KL. 13:33
Frillesås värvar VM-silvermedaljör

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Uppsägning ledde till 30 år med succéföretaget

Uppsägning ledde till 30 år med succéföretaget

Det började faktiskt med en uppsägning från ett annat jobb. 30 år senare har Maria Åkerberg ett framgångsrikt hudvårdsföretag och de stora jättarna har stått i kö för att få köpa det. Men det är hon inte intresserad av. – Det här är min livsstil, mitt kall, säger hon.