NYHETER 2023-06-03 KL. 11:00

Trots förarbrist - ingen risk för inställda bussar

Av Ronny Karlsson

240 nya bussförare måste anställas i Halland inom tre år. Men än så längre ser inte Västtrafik någon risk för att ställa in turer på grund av förarbrist.

Trots förarbrist - ingen risk för inställda bussar
Anne Garcia Solving ser inte att det ska bli problem med inställd turer i Kungsbacka, trots att det finns en brist på förare. Foto: Pressbild.

TV-klipp och nyheter

Västtrafik ansvarar för resorna i Kungsbacka kommun och där är förhoppningen att kunna snabba på rekryteringen av bussförare.

– Förarbristen är ett faktum men det ska inte påverka oss i sommar. Under sommaren går resandet dessutom ner en del, säger Anna Garcia Solving, affärsutvecklare på Västtrafik.

Enligt branschorganisationen Transportföretagen kommer det att behövas 240 nya bussförare i Halland under de kommande tre åren. De har gjort en undersökning som visar att ett gemensamt problem för hela branschen är att hitta förare med rätt yrkeserfarenhet. Nästan hälften av företagen ser också problem med språkkunskaper hos förare, och att det är svårt att hitta utbildade bussförare.

– Det här är ett stort problem för hela branschen, men vi har ett gott samarbete med våra partners. Det är viktigt att erbjuda bland annat en bra arbetsmiljö och möjlighet till vidareutbildning, säger Garcia Solving.

Hon ser det som troligare att Västtrafik ska få problem med förarbrist inne i Göteborg än i Kungsbacka. Västtrafik är också med och delfinansierar utbildningar som ska locka fler förare till att sätta sig bakom bussratten.

Under torsdagen hade Hallandstrafiken svårt att hitta förare till de planerade ersättningsbussar som skulle rulla mellan Varberg och Kungsbacka efter att ett arbetsfordon spårat ur. Men de problemen ska alltså inte finnas när det gäller trafiken i Kungsbacka.


TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Skräp ska plockas i Kungsbacka
NYHETER 2024-04-16 KL. 11:00
Premium

Skräp ska plockas i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"
Premium | BOSTÄDER 2024-04-17 KL. 09:00
Nej till Plymouthbröderna i Fjärås

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.