NYHETER 2023-06-03 KL. 11:00

Trots förarbrist - ingen risk för inställda bussar

Av Ronny Karlsson

240 nya bussförare måste anställas i Halland inom tre år. Men än så längre ser inte Västtrafik någon risk för att ställa in turer på grund av förarbrist.

Trots förarbrist - ingen risk för inställda bussar
Anne Garcia Solving ser inte att det ska bli problem med inställd turer i Kungsbacka, trots att det finns en brist på förare. Foto: Pressbild.

TV-klipp och nyheter

Västtrafik ansvarar för resorna i Kungsbacka kommun och där är förhoppningen att kunna snabba på rekryteringen av bussförare.

– Förarbristen är ett faktum men det ska inte påverka oss i sommar. Under sommaren går resandet dessutom ner en del, säger Anna Garcia Solving, affärsutvecklare på Västtrafik.

Enligt branschorganisationen Transportföretagen kommer det att behövas 240 nya bussförare i Halland under de kommande tre åren. De har gjort en undersökning som visar att ett gemensamt problem för hela branschen är att hitta förare med rätt yrkeserfarenhet. Nästan hälften av företagen ser också problem med språkkunskaper hos förare, och att det är svårt att hitta utbildade bussförare.

– Det här är ett stort problem för hela branschen, men vi har ett gott samarbete med våra partners. Det är viktigt att erbjuda bland annat en bra arbetsmiljö och möjlighet till vidareutbildning, säger Garcia Solving.

Hon ser det som troligare att Västtrafik ska få problem med förarbrist inne i Göteborg än i Kungsbacka. Västtrafik är också med och delfinansierar utbildningar som ska locka fler förare till att sätta sig bakom bussratten.

Under torsdagen hade Hallandstrafiken svårt att hitta förare till de planerade ersättningsbussar som skulle rulla mellan Varberg och Kungsbacka efter att ett arbetsfordon spårat ur. Men de problemen ska alltså inte finnas när det gäller trafiken i Kungsbacka.TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.