NYHETER 2021-10-05 KL. 19:00

Trenden har vänt – Kungsbackas unga dricker mer

De senaste årens trend med att Kungsbackas tonåringar dricker allt mindre har brutits. Den senaste Lupp-undersökningen visar att alkoholkonsumtionen bland högstadieelever nu ökar. Nu vill kommunen vända kurvan nedåt igen och ska till att börja med fokusera särskilt på de tre områdena där de unga dricker som mest.

Trenden har vänt – Kungsbackas unga dricker merKommunen gör var tredje år en undersökning bland eleverna i årskurs åtta och andra året på gymnasiet om deras livssituation, ungdomsenkäten LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken). Tidigare års resultat har pekat på att alkoholkonsumtionen bland unga har minskat allt mer sedan början av 20-talet. Men i undersökningen 2020 såg man ett trendbrott – eleverna i årskurs åtta har börjat dricka mer.

– Det är såklart oroväckande. Den unga hjärnan drabbas hårt av alkohol och droger och är inte fullt utvecklad förrän upp i 25-årsåldern. Utöver skadorna alkohol kan föra med sig på kort sikt medför tidig alkoholdebut även en högre risk för att utveckla ett beroende senare i livet. Vi har också sett att bland de unga som dricker alkohol är det fler som blivit erbjudna och provat narkotika än bland de elever som inte druckit alkohol, säger Karin Lövgren, drogförebyggare i Kungsbacka kommun.

Karin Lövgren vill dock påpeka att alkoholkonsumtionen i kommunen fortfarande ligger på lägre nivåer än när Lupp-mätningarna startade 2007.

– Och vi får inte heller glömma att år 2020 var speciellt på grund av pandemin, vilket har påverkat oss alla, säger Karin Lövgren.

Dricker mer än genomsnittet


Undersökningen görs i flera kommuner i Sverige och om man jämför Kungsbackas resultat 2020 med snittet för hela Göteborgsregionen samma år sticker Kungsbacka ut en aning. Kommunen ligger snäppet högre än Göteborgsregionssnittet när det gäller alkoholkonsumtion bland högstadieeleverna. Varför Kungsbackas unga tycks dricka mer än genomsnittet vet man inte.

– Det krävs mer undersökningar för att ta reda på det. Årets drogvaneundersökning i högstadiet visar att många föräldrar är tydliga med att det inte är okej att dricka alkohol när man är under 18 år. Det är inte heller många föräldrar som köper ut. Det vi har sett som riskfaktor är att unga får tag på alkohol hemma utan lov. Vi försöker informera om hur viktig föräldrarollen är. Det är viktigt att bygga en nära relation med sina barn, våga prata om allt och samtidigt sätta tydliga gränser. Bjud inte på alkohol hemma och vara tydlig med att det inte är okej att dricka om man är under 18 år, säger Karin Lövgren.

Tre områden sticker ut


I Lupp-undersökningen 2020 stack tre områden i kommunen ut – Vallda, Älvsåker/Anneberg och Särö/Kullavik. Där var alkoholkonsumtionen bland eleverna i årskurs åtta extra hög, av okänd anledning.

– Det är väldigt svårt att spekulera i det. Det kan vara många saker som påverkar sådana här förändringar, säger Karin Lövgren.

Enligt henne vill kommunen nu minska alkoholkonsumtionen i hela Kungsbacka kommun och att implementera den så kallade Öckerömetoden, som har minskat alkoholkonsumtionen i andra kommuner, är en del av detta. Tanken är att först använda metoden i de tre områdena där det dricks mest, i nuläget har man introducerat den i Särö/Kullavik, och det kan även bli aktuellt att sprida den till resten av kommunen.

– Om vi ser att den är effektfull och ger resultat är tanken att den ska implementeras i hela kommunen. Meningen är inte att hänga ut något visst område, det här ett samhällsproblem i hela kommunen, säger Karin Lövgren.

Läs även:

Här dricker tonåringarna mest

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.