NYHETER 2021-12-17 KL. 06:40

Tomma tomten kan bli till 30 lägenheter

Av Kristian Alm

I tio år har bensinstationstomten i Frillesås stått tom. Men nu vill ägarna bygga bostäder.
– Vi tror det kan bli riktigt bra för samhället, säger Magnus Andreasson.

Tomma tomten kan bli till 30 lägenheter

Under många år var Shellmacken en central punkt i Frillesås. Men den blev allt tuffare att driva. Dels drabbades macken av flera inbrott och rån, dels ökade miljökraven. Pumplagen som tvingade bensinstationer att installera ett miljövänligt alternativ som E85 eller gas, var en dyr investering för små bensinstationer. 2009 beslöt sig ägarna Magnus och Mimmi Andreasson för att lägga mer.
Året efter sanerades tomten, en inte helt enkel åtgärd. Bensin- och dieseltankar grävdes bort, men dessutom fick 1 900 ton förorenade jordmassor och 110 ton oljeförorenat länsvatten schaktas bort.
Sedan dess har tomten stått tom bakom ett högt staket. Men nu finns det nya planer. Paret Andreasson har i samarbete med byggjätten Brixly tagit fram ritningar på ett bostadshus, och begärt att kommunen tar fram en ny detaljplan.
Det handlar om runt 30 lägenheter och affärslokaler i en byggnad på tre till fyra våningar.
– Vi har funderat länge vad vi ska göra med tomten, och nu tycker vi det är rätt läge. Frillesås utvecklas snabbt med ny skola, förskola och industriområdet på Rya.
– Lägenheter borde vara rätt väg för att få igång flyttkedjorna. De som är lite äldre skulle kunna flytta till lägenheter och ge plats för nya barnfamiljer. Vår tomt ligger bra placerad intill busshållplatsen och har nära till Coop.
Magnus och Mimmi Andreasson är starkt engagerade i lokalsamhället, och har många kontakter sedan tiden som mackägare.
– Det viktiga för oss är att det blir bra för Frillesås. Jag hoppas kommunen tycker det är en bra idé. Man vill ju bli duktigare på att använda mark där det inte finns matproduktion, och då borde vår tomt vara perfekt.


Satsar. Magnus Andreasson hoppas kunna få bygga 30 lägenheter på den gamla macktomten i centrala Frillesås. Foto: Kristian Alm


Projektet har ritats ihop med byggjätten Brixly.
– Vi känner Brixlys vd Markus Brink genom att de är en av sponsorerna av Frillesås bandy, och han verkar ha samma värderingar som vi. De har hjälpt oss med förslaget, sen får vi se hur det blir med byggandet. Det är ju i ett väldigt tidigt stadium, även om vi får positivt besked är det flera år bort.
Det är verkligen mycket på gång i Frillesås. Coops utbyggnad ska äntligen starta, förhoppningsvis blir det en vårdcentral vid torget nästa år, och det stora företagsområdet på Rya en bit bort börjar ta form.
Nere i Vallersvik byggs just nu 20 bostäder på tomten där baptistkyrkan låg, och norr om brandstationen vid rondellen kan det bli ett nytt villaområde
På länge sikt finns ännu större planer.
Ägarna till Frillesås handelsträdgård funderar på att flytta företaget utanför tätorten. Det skulle om ett par decennier kunna öppna för upp till 300 bostäder, i alla fall enligt den ansökan ägarna lämnade in förra året.
När kommunstyrelsen sa ja till att utreda frågan, var man däremot lite mer tveksam till antalet bostäder. Frillesås får inte växa för snabbt, om infrastrukturen ska hinna med.
– Även om det ligger långt fram i tiden, skulle det ju passa bra med våra planer och kunna bli ett sammanhängande bostadsområde, funderar Magnus Andreasson.
Om planen går igenom försvinner ert bostadshus var ska ni bo då?
– Oj, så långt fram har vi inte funderat!SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-