Synskadade kritiska till slopade tågutrop
Av Rasmus Kristenson
Från och med måndag 15 november kommer tågutrop på landets järnvägsstationer tas bort för inkommande och avgående tåg. Utrop kommer endast göras när det sker förändringar i trafiken.
Niklas Mattsson är kritisk till att tågutropen tas bort på många svenska tågstationer.
Foto: Ronny Karlsson.
Beslutet som tagits av Trafikverket grundas i att mängden tåg har ökat och att det blir för många tågutrop som det ser ut idag.
Niklas Mattsson, förbundsordförande på Synskadades riksförbund är mycket kritisk till beslutet.
— Vi tycker det är ett mycket dåligt beslut. Utrop vid ankommande och avgående tåg är något som underlättar för oss synskadade att navigera stationsområdet och hitta till rätt perrong. Istället kommer man behöva förlita sig på medresenärer för att hitta rätt. Trafikverket tycker det är viktigare att få reda på när ett tåg har bytt spår. Men det är ju lika viktigt att veta var det ska gå någonstans.
Redan 2016 slopade Trafikverket utrop i Skåne, något som förbundet var mycket kritiska till. I samband med de indragna utropen i Skåne gjordes en undersökning bland förbundets medlemmar. Undersökningen visade ett utbrett missnöje gentemot det nya beslutet och man inledde en dialog med Trafikverket för att lyfta kritiken.
Trots kritik från Synskadades riksförbund kommer Trafikverket från och med måndag ta bort utrop från landets samtliga stationer. För information om tågavgångar hänvisas man som synskadad till så kallade pratorer som står utplacerade på stationsområdet.
En prator är en informationsterminal där synskadade kan få hjälp med att hitta rätt tåg och perrong.
Niklas Mattsson menar att pratorer inte är en fullgod ersättning för tågutropen och att Trafikverket inte fullföljt sina planer på att placera ut pratorer på varje perrong. Att som synskadad ta sig till en prator är svårt när man inte vet var den är placerad.
— Vi samarbetar med Trafikverket om att ta fram en app som skall underlätta för synskadade att navigera stationsområdet. Den kommer presenteras i början av nästa år, men vi tycker att de kunde ha väntat med att dra in utropen tills dess att appen lanserats. Vi hoppas att den kommer bli en bra ersättning och fungera med både tal och förstoring, säger Niklas Mattsson.