NYHETER 2022-08-02 KL. 07:30

Svartbyggare får arrendera mark

Av Kristian Alm

En villaägare byggde en bod på sin tomt utan lov och tvingades riva. Andra slapp riva trots att de till och med byggt på kommunens tomt. I stället fick de arrendera marken. Formellt sett enligt lagen – men effekterna blir minst sagt märkliga.

Svartbyggare får arrendera mark
rörigt. Varlabergsvägen ligger klämd mellan motorvägen och företagsområdet. Nu har bygglovsavdelningen försökt reda ut eventuella svartbyggen. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Det handlar om Varlabergsvägen, en gång i tiden en idyllisk villagata från 1930-talet, nära Varlaskogen, men ändå promenadnära till centrum. Men under årens lopp har villkoren förändrats drastiskt. Först byggdes motorvägen på ena sidan, därefter Varlabergs industriområde på den andra.
Nu är husen klämda mellan avgaser och buller. Trösten har väl varit att man kunnat sköta sig själv utan så petiga krav från myndigheter.
Men för några år sedan drog en anmälan mot en granne igång en serie motanmälningar, och plötsligt blev åtta fastigheter längs gatan föremål för granskning från byggförvaltningen.
Det konstaterades att på flera av tomterna hade det uppförts bodar, tillbyggnader och staket som saknade bygglov.
I flera av fallen hade man även byggt utanför tomten, på kommunens remsa ner mot motorvägen. Kanske inte så konstigt, det är knappast något strövområde för allmänheten, och tomtgränser blir med åren ofta lite flytande. Men oavsett det – helt klart olagligt.

Kollision
Men nu uppstod en del märkliga konsekvenser när olika byggregler kolliderade med verkligheten. Två grundregler gäller:
1) Rena svartbyggen ska bort - om de inte är mer än tio år gamla, för då är de preskriberade.
2) Svartbyggen som skulle kunna få bygglov, måste däremot söka bygglov, och betala ordinarie avgift. Då får de stå kvar. Är de mer än fem år gamla slipper man straffavgift.
Så det gäller alltså för byggnadsinspektörerna att visa när svartbyggena har uppförts, en inte alltid lätt uppgift, där man bland annat brukar använda gamla flygfoton och jämföra. Dessutom ska man avgöra om det är möjligt med bygglov i efterhand.

Resultatet
Så vad blev resultatet?
Två villaägare frias helt, byggena är okej.
En väljer att riva allt som anses olovligt.
På en tomt konstateras stora och olovliga tillbyggnader, helt omöjliga att ge bygglov för. Men de är troligen mer än tio år och får alltså stå kvar utan åtgärd och avgifter. En tillbyggnad är nyare och måste dock bort.
En villaägare kommer i kläm. De har byggt på sin egen tomt, men det har inte gått tio år, så allt måste rivas. Eftersom villaägaren känner sig orättvist behandlad jämfört med de andra, dröjer rivningen så länge att kommunen dessutom kräver straffavgift. Den är nu överklagad. Husägarna hävdar både att rivningen påbörjats i tid, och att de fått löfte av byggnadsnämndens ordförande Thure Sandén att slippa straffavgiften.
Men det är märkligaste är resultatet för tre av husägarna. De har inte bara byggt svart, det har dessutom gjort det på kommunens mark. Dubbelfel!

Får arrendera
Trots det får deras byggen stå kvar. I stället får husägarna arrendera marken av kommunen!
– Svartbyggena är äldre än tio år, och därmed preskriberade. Där slutar byggnadsförvaltningens ansvar. Vi har lämnat över till Mark och exploateringsavdelningen. Som ägare av kommunal mark är det de som har möjlighet att driva det civilrättsligt, säger bygglovschef Hanna Ståhl.
Johan Gerremo är Mark- och exploateringschef:
– Hade det varit planlagt område hade vi bett dem röja av. Men det här är utanför plan, och då tycker vi det är okej att skriva ett arrende, så att de får betala en slant för marken de använder.
Men de har gjort det utan lov?
– Visst, det kan låta tokigt, och man kan diskutera hur det här ska gå till. Men så här ser det ut på många ställen runt om i kommunen, vi skulle kunna ha heltidstjänster som bara jagade runt och bad folk flytta på sig.
– Det gör vi ju om det är trafikfarligt, eller naturstråk där allmänheten ska ta sig fram. Men är det mark där ingen rör sig låter vi det ofta vara.
– I det här fallet handlar det i ett fall om 150 kvadratmeter, ett annat fall bara om 25 kvadratmeter. Det blir ett par tusenlappar om året, som indexuppräknas och förlängs ett år i sänder. Sköts de inte går arrendet att säga upp. Även övriga villaägare kan få arrendera, säger Johan Gerremo.
– Jag fattar att det kan låta lite fånigt att en som byggt på egen tomt tvingas riva, men bygglovsavdelningen måste följa plan- och bygglagen.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.