Svampen intar skogarna: ”Det bästa ligger framför oss”
Ostronskivling, trattkantarell och rödbrun stensopp. Svamparterna i våra skogar är många – och goda. Men vilka svampar kommer när, i vilken typ av skog trivs de och hur går man till väga för att plocka på rätt sätt? Norra Halland har pratat med svampkonsulenten Kill Persson, som berättar allt man behöver veta inför svampsäsongen 2021.
Kill Persson beskriver sig själv som en riktig svampnörd.
Faktum är att årets svampsäsong redan har dragit i gång här i Halland. Den som ger sig ut i skogen nu kan hitta såväl gula kantareller som soppar. Det kan Kill Persson garantera, för han har förstås varit ute i svampskogen med korgen i högsta hugg i sommar.
– Jag som är en svampnörd säger att vi plockar fruktkroppar. Den delen av svampen som vi plockar kan liknas med äpplen från äppelträd. Resten av svampen är mikroskopiska trådar i underjorden, det är egentligen den stora delen, säger han.
Kill Perssons huvudsakliga svampjaktmarker är kring Halmstad, där han bor, men han har bra koll på svampförutsättningarna i hela Halland. Åtminstone kan han ge en generell lägesbild, det kan förstås finnas lokala variationer. De största skillnaderna inom länet är inte mellan norr och söder, som man kanske kan tro.
– Det kan vara väldigt stora skillnader lokalt, men i Halland är skillnaderna i östvästlig riktning. Det är ofta lite mer nederbörd i de inre delarna, så ute på Onsalalandet är det en situation och inåt krokarna kring Äskhult en annan, säger Kill.
Regn är helt avgörande
Ja, det är regnet som är den enskilt viktigaste ingrediensen för ett lyckat svampår. Förutsättningarna är optimala sisådär en vecka efter att himlen bjudit på mellan 25 och 30 millimeter regn.
– Regn och värme är svampens bästa vänner.
När Kill säger värme menar han inte hetta, utan en normal svensk sommar räcker gott. Men den senaste tidens värmebölja har inte heller gjort svampen ont. Nu behöver värmen dock följas upp av några rejäla sommarskurar för att det ska fortsätta ploppa upp svampar i skog och mark.
– Det känns att de håller på att bli torra, nu behövs det påfyllning av nederbörd, säger Kill Persson.
Karl-Johan är favoriten
Är man ivrig att ge sig ut och leta svamp nu på momangen är det alltså det gula guldet man ska hålla utkik efter. Och så vissa sorters soppar. Kill är särskilt svag för stensoppen, mer känd som Karl-Johan.
– Det är min favoritmatsvamp. Man kan plocka mycket av den och den är väldigt lagringsduglig. Den har flera nära släktingar, som finluden stensopp, rödbrun stensopp, tegelsopp, strävsopp och kärrsopp.
Karl-Johan är inte så kräsen när det kommer till omgivningarna, medan hans finludna och rödbruna soppsläktingar rätt bestämt föredrar ek- och bokskog respektive tallskog.
– När jag går i skogen växlar jag intuitivt sökfokus beroende på skog. Att känna igen skogsträden är också en viktig kunskap när man plockar svamp, säger Kill Persson.
När det gäller soppsläktet finns inga giftiga varianter i Halland. Det gör det till en trygg och bra svampgrupp för nybörjare.
– Det kan vara skönt att veta. Däremot finns det två som smakar illa; gallsopp och bittersopp. Det går att ta fel på det mesta här i tillvaron, och får du med en sådan i svampstuvningen smakar det väldigt beskt och bittert. Du äter det garanterat inte.
Snart tid för kremlor
Medan säsongen för Karl-Johan brukar vara kort och intensiv kommer exempelvis kantareller ofta i flera omgångar. I augusti får de sällskap av olika sorters kremlor, som kantkremla och brokkremla.
– Två utmärkta matsvampar som man hittar i lövskogsmiljöer. Det är gott om dem runt Lygnern.
Stolt fjällskivling är en annan sort som brukar dyka upp i början av augusti om det regnat tillräckligt. Den trivs i öppna gräsmarker, även nära kusten. När vi så småningom går in i september kommer trattkantarellerna.
– De kan finnas i vårt milda klimat i Halland under hela oktober och ibland långt in i november, säger Kill Persson.
Senhösten utgör högsäsong för ostronskivling (även kallad ostronmussling), som växer på gamla lövträdsstammar, och frostvaxskivling som trivs i tallskog.
– De är lika sena båda två. Men så fort man sagt att det är sista utposten för svampsäsongen träffar man på någon som sett kantareller i december. Man kan säga generella saker och så finns det alltid undantag.
Hitta dina hemliga ställen
Klart är hur som helst att så länge det regnar lagom mycket framöver så kommer det att finnas finfina svampar av olika slag att tillgå under några månader framöver.
– Säsongen har bara börjat, det bästa ligger framför oss!
Vill du ge dig ut, men vet inte var du ska börja leta? Kill tipsar om att leta kring gamla skogsvägar, stigar, stenmurar och i andra gränszoner där det ”hänt något” i marken för länge sedan. Där brukar kantareller trivas. I övrigt är det kanske upp till var och en att hitta sina bästa svampställen.
– Det brukar ju vara väldigt känsligt att berätta var de är någonstans. Det är sånt man skriver i sitt testamente, skrattar Kill Persson.