NYHETER 2022-07-19 KL. 20:00

Succéstart för Allekulla Gård

Av John Skoglund

Ett nytt smultronställe mitt på Onsala lockar till sig både unga och äldre naturälskare. I december öppnades familjegården upp med gårdshandel och en mängd intressanta djur som man får hälsa på.

Succéstart för Allekulla Gård
Emuerna kom till gården för att hålla rävarna borta. Men människor är de fredliga mot. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Även om parkeringen är välfylld och mycket folk har hittat Allekulla så känns det luftigt och gott om plats att slå sig ner på och bara njuta av atmosfären i solen eller under de vackra träden som ger en välbehövlig skugga för djuren.
– Getterna är roliga och jag fick klappa kaninerna, berättade 2-åriga Ella Tocaj.
Besökarna Norra Halland pratar med berättar att de fick reda på detta smultronställe genom rekommendationer från andra.
– Det är första gången vi är här, jag har hört det pratas positivt i mammagruppen jag besöker, säger Caroline Tocaj.

Upp på morgonen
Susanne Börjesson Phillips är uppväxt på gården och har i hela sitt liv vurmat för djuren. I ungdomen var det upp på morgonen för att gå ut i ladugården för att mjölka kossorna.
– Familjen har ägt den sen 1902 och det har varit full mjölkproduktion här. Men i och med inträdet i EU gick det inte längre. Ladugårdens takhöjd var fyra centimeter för kort och det var alldeles för höga kostnader att bygga nytt, säger Susanne Börjesson Phillips.


Fikaservering och gårdshandel. Foto: John Skoglund


I december 2021 öppnades Allekulla Gård upp av Susanne och hennes make Trevor. Gårdshandel, galleri och servering och sen är det alla djur, både små och stora som möter besökarna. Fredagar och lördagar är det öppet och det är gratis inträde.
– Det är få ställen man kan komma in och klappa djuren på det här sättet. Vi har ett brinnande intresse för djur, säger Susanne och förklarar vidare att de testar sig fram och utvärderar efter året i december.

Mandarinänder
Det finns många olika slags djur, lite vanligare som får, getter och kaniner men också mer ovanliga. Mandarinänder, kaliforniska tofsvaktlar och emu med flera.
Norra Hallands reporter, som tidigare har mött aggressiva strutsar närgånget, hickade till när han leddes in i hägnet med de strutsliknande djuren emuer - men efter påslaget av adrenalin blev det en trevlig stund med de majestätiska djuren.
– Vi hade ett frukostbord här för de lokala rävarna och då läste jag på vad man kunde göra. Emuerna har ett starkt revirtänk och skyddar de andra djuren. Framför allt gässen och ankorna som var rävarnas favoriter.

Emuerna på Allekulla Gård är sju år, men kan bli hela 50 år gamla. Honorna lägger 7–8 ägg per år och vid detta tillfälle är det hannarnas jobb att både ruva äggen i 50 dagar och sen uppfostra ungarna.
– Honorna lägger äggen sen så struntar de i resten. Hannarna varken äter eller dricker under den tiden de ruvar äggen, berättar Susanne Börjesson Phillips.


Kristofer, Ella, Caroline och William Tocay besöker förnöjt Allekulla gård för första gången. Foto: John SkoglundTV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.