NYHETER 2021-10-19 KL. 21:00

Strömstrul vid fyren - ingen vill betala

Av Kristian Alm

Just nu ser det mörkt ut för Nidingen. Statens fastighetsverk ser ingen lösning på den framtida strömförsörjningen.

Strömstrul vid fyren - ingen vill betala
Kulturhistoria. Både den gamla dubbelfyren från 1800-talet och det fungerande fyrtornet från 1946 är byggnadsminnen. De kan få ström från solceller – men inte övriga anläggningen, enligt länsstyrelsens beslut. Arkivbild: Norra Halland

Sedan 1946 har Nidingens fyrplats fått elektricitet via en undervattenskabel från land. Men den är utsatt i havsvattnet och det har förekommit haverier. Så nu ska solcellsteknik ta över.
En solpanel som fästs på fyrtornet blir både miljövänligare och billigare. Tidigare har inte tekniken klarat räckvidden, men nu finns led-lampor som gör det, om man går ner lite i lysvidd.
Sjöfartsverkets planer ställer till det för Statens Fastighetsverk som ansvarar för övriga byggnader på ön, där det finns en enkel konferensanläggning och fågelskådarlokaler. Därför ville även Fastighetsverket byta till en större anläggning med solceller, som skulle placeras på marken nordost om fyrplatsen.
Men Nidingen är både naturreservat och riksintresse. Det är Hallands främsta fågelö med häckande bestånd av tretåig mås, tobisgrissla, ejder, småskrake och silltrut. Nidingen har dessutom landets första fyrplats.

Dispens krävs

Så det krävdes dispens från länsstyrelsen.
Föreningen Nidingens vänner avstyrkte i sitt remissvar och menade att en solcellsanläggning skulle förstöra den unika kulturmiljön.
Och länsstyrelsen höll med. Även om det är vällovligt med miljövänlig elproduktion, så påverkas naturvärdena för mycket om delar av marken täcks med solceller. Strax före sommaren i år avslogs ansökan.
Så vad händer nu?
– Vi vet inte, men vi har i alla fallt bestämt oss för att inte överklaga länsstyrelsens välgrundade beslut, säger Jan Olov Westerberg, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk.
Kan ni själva bekosta en kabel?
– Nej, vår budget på 330 miljoner ska räcka till anläggningar i hela landet, från Bodens fästning till Varbergs fästning och Skansen Lejonet i Göteborg.
Det finns alltså många hål att stoppa miljonerna i. Statens fastighetsverk förvaltar 2 300 fastigheter. Det är slott, fyrar, hemliga bergrum, ambassader utomlands och länresidens i Sverige, moderna nybyggen och varsamt renoverade kulturminnen.
Vad skulle en ny kabel kosta?
– Jag kan inte säga det, jag har sett siffror från 5 till 30 miljoner. De som hyr på Nidingen skulle aldrig kunna betala vad det kostar.
Några andra myndigheter?
– Vi får ju titta på det, men Försvarsmakten går inte in i sådant numera, och Länsstyrelsen har inga pengar, så det är svårt att se vilken konstellation det skulle vara som vill lägga ett stort antal miljoner. Det här är inte unikt, vi har exakt samma problem på Utklippan i Blekinge just nu.
Finns det ens en teoretisk lösning?
– Jag har svårt att se en sådan idag. Vi får försöka se till att dagens kabel håller ett tag till.SENASTE TV-NYHETERNA

600 kunder i Kungsbacka utan ström
NYHETER 2022-07-05 KL. 07:43

600 kunder i Kungsbacka utan ström

NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

"Märkligt fatta beslut som går emot översiktsplanen"

Lantlig idyll mest klickade huset
NYHETER 2022-07-04 KL. 18:00

Lantlig idyll mest klickade huset

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?
NYHETER 2022-07-04 KL. 14:00

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?

Trafikolycka på Hällingsjövägen
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:30

Trafikolycka på Hällingsjövägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.