Det är bemanningskris på Frillesås brandstation. Just nu letar man efter tjejer och killar som bor i Frillesås och vill bli deltidsbrandmän. Förhoppningen är att hitta folk så att stationen kan fortsätta utföra ett snabbt och bra räddningsarbete.
Under tre tillfällen i oktober är Räddningstjänsten på plats hos Nordic Wellness i Frillesås. I måndags träffades ett gäng brandmän och några intresserade.
– Vi försöker rekrytera, vi har väldigt dåligt med folk. Få in nya friska tjejer och killar i vårt goa gäng.
Idag finns 25 personer på listan och 15 ligger och har jour var tredje vecka, vi behöver fler, säger Peter Skoglund, samordnare och styrkeledare på brandstation i Frillesås.
Är det kris?
– Ja näst intill, i emellanåt går vi på knäna. Det blir tufft för hela organisationen och de får skicka folk från hela Göteborg för att rädda situationen.
Hur ser det ut historiskt, har det varit så här under en längre tid?
– Det kommer och går i vågor. Ibland får vi in två-tre nya och sen håller det ett tag och så är det några som slutar så är vi tillbaka på ruta ett.
Vad är uppsidorna med att vara deltidsbrandman?
– Det är ett spännande och intressant yrke. Det är en väldigt god gemenskap och en utmaning. Sedan är det kul att jag som är uppväxt på orten kan hjälpa till och att man känner mycket folk. Man vill nära och kära väl och tredje man.
Anhämtningstiden är en knäckfråga. Självfallet hur snabbare ett räddningsfordon kommer ut från brandstation – bättre chanser för att en olycka eller brand blir något mildare.
Sedan betyder det att som idag när det är fem minuter att i princip brandmännen måste bo i Frillesås eller inom 3,5 kilometer som längst från brandstation.
– Idag har vi fem minuter från att larmet går till att bilen ska rulla. Nu har man tagit ett beslut om att förlänga denna tid till åtta minuter här nere för att det svårt att få tag i folk.
Det skulle innebära att tjejer och killar som bor i exempelvis Åsa skulle kunna hinna ner innan den stipulerande tiden är passerad.
– Nackdelen är att vi har tre minuter längre tid tills vi kommer till olycksplatsen och för de som är lite involverade så vet man att tre minuter är mycket när man är drabbad.
I första hand så behöver ni brandmännen boendes eller arbetandes i Frillesås
– Ja vi vill göra en kraftansträngning nu så vi hittar folk.
Robin Bosma har tänkt ett tag på att han vill bli deltidsbrandman.
– Jag är jätteintresserad men jag bor just nu en minut för långt borta från stationen i Åsa. Det är fem minuter som gäller men vi får se om de ändrar på det?
Om det nu blir åtta minuter som blir den nya anhämtningstiden då finns det en möjlighet.
– Absolut då är jag på direkt, säger Robin Bosma med ett svettigt leende.
Varför är du på?
– Har ett bra jobb där jag kan kombinera det här, arbetar mycket hemifrån. Jag har alltid viljat bli brandman och göra skillnad. Hjälpa andra och det verkar vara ett spännande arbete helt enkelt.
Lars Johannesson är enhetschef på insatsavdelningen på Räddningstjänsten i Storgöteborg och han besökte Frillesås och Nordic Wellness även han under måndagen.
– Vi har väldigt stor kris när det gäller dagtid och dagtidsberedskapen för oss.
Kan det vara så att folket i Frillesås har det så bra att de har jobb och ingen tid över?
– Nej det kan jag inte säga men jag tror att det är många som inte vet att de kan jobba hos oss. Många jobbar säkert hemifrån idag och där har vi haft en ny kategori som börjat hos oss.
Arkivbild: John Skoglund
Bortsett från att släcka en brand, vilka fördelar finns det mer som en deltidsbrandman?
– Man får vara med i en gemenskap och göra en insats för samhället och dessutom ingår det träning och i veckan har vi två timmar betald träning och utrustning och träningskläder.
Hur är fördelningen mellan könen?
– Den är ju väldigt skev fortfarande tyvärr, vi jobbar väldigt mycket med det. Idag anställde vi en tjej, hon ska jobba på Mölnlycke brandstation. Men vi har bara en handfull tjejer och vi vill verkligen att tjejer ska börja hos oss, avslutar Lars Johannesson.
Räddningstjänsten finns på plats i Nordic Wellness i Frillesås 11/10 och 19/10 mellan 17.30–19.00.
Arkivbild: John Skoglund
Ny visningsträdgård med växthus, uterum och pergola
Ån restaurerades - ska se ut som för 150 år sedan
✔ Om att vara utanför elvan ✔ Var hon vill bo ✔ Den stundande finalen
Gabriella var livrädd för vatten men en skolresa förändrade allt. Nu är havet hennes liv och sedan 15 år tillbaka jobbar hon på och med Ostindiefararen Götheborg. Fast nästa äventyr är en långsegling med man och barn i egen båt.