Sofie Bergman från Fjärås var en av alla nyfikna som provade teleskopen vid Fjärås bräcka under söndagskvällen. Foto: Daniel Blomqvist.
Månen, Mars, och Plejaderna – det var stor entusiasm vid teleskopen när Science Safari arrangerade stjärnskådarkväll i Fjärås.
– Det är fantastiskt med alla kratrar och färger, säger Sofie Bergman som provade stjärnskådning för första gången.
Det var lite mulet vid Fjärås bräcka till en början. Men så plötsligt började det spricka upp. Och där bakom molnen visade sig vårt universum, men stjärnor, planeter och andra himlakroppar.
– Det är otroligt hur tydligt man ser, vilken skärpa! Men jag blev förvånad över hur fort månen rör sig, och att man faktiskt kan se den förflytta sig, säger Sofie Bergman som var en av alla nyfikna besökare.
– Du måste prova och titta själv, fortsätter hon entusiastiskt.
Och mycket riktigt – där bland molnslöjorna visade teleskopet en skarp bild av vår närmaste granne, med kratrar och ”sjöar” och bister terräng. Dessutom stämde det – månen ville inte stanna på samma plats utan flyttade sig snabbt över himlen.
r />
Personal från Science Safari hjälpte de som kom att få till skärpa och riktning på teleskopen. Foto: Daniel Blomqvist.
Stjärnskådarkvällen arrangerades av Science Safari och Hallands astronomiska sällskap. På plats fanns bland andra före detta astronomiläraren Arne Sikö som hjälpte folk med teleskopen samt kunde förklara vad som skådades.
– Det har varit en jättebra kväll. Vi har sett Sjustjärnorna (Plejaderna), Mars, en väldigt fin halvmåne, och ett riktigt fint stjärnfall.
Teleskopen var med astronomiska mått mätt relativt små, men av utomordentlig kvalitet förklarar Arne Sikö.
– De är väldigt bra. Och nu har det ju blivit klarare och klarare under kvällen. Det här med stjärnskådning är och har alltid varit väldigt populärt, säger han.
r />
Arne Sikö är före detta astronomilärare. Här visar han hur teleskopen fungerar. Foto: Daniel Blomqvist.
Inne på naturum i Fjärås hade arrangörerna ställt upp tavlor och modeller för att kunna ytterligare förklara och berätta för besökarna.
En av de nyblivna stjärnskådarna var Mollie Wärmby från Kungsbacka.
– Det är jättespännande. Vi såg ett stjärnfall! Och så har vi sett månen och Mars, säger hon nöjt.
r /> Mollie Wärmby tyckte att det var spännande att få lära sig om vad som finns i rymden. Under kvällen fick hon se Mars, vår måne, samt ett stjärnfall.
Astronomisk kuriosa
De här planeterna kan du se med blotta ögat, eller ännu bättre med en vanlig kikare:
Merkurius
Venus
Mars
Jupiter
Saturnus
Med en kikare kan även Jupiters fyra starkaste månar ses vid klara förhållanden.
Källa: Science Safari
Bod med redskap och möbler får inte byggas upp efter brand
Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare
✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts
"De har varit överlägsna hela säsongen"
"En oerhört expansiv budget"
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.