NYHETER 2020-11-16 KL. 14:33

Statsministern: Maximalt åtta personer får samlas

Regeringen inför nya hårda begränsningar för hur många som får samlas. Det meddelade statsminister Stefan Löfven precis under pågående presskonferens med Folkhälsomyndigheten.

Statsministern: Maximalt åtta personer får samlas

TV-klipp och nyheter



– Idag kan jag meddela att det kommer föreslås att från och med 24 november får maximalt åtta personer delta på en allmän sammankomst och offentligt tillställning, säger Stefan Löfven.

Med på presskonferensen utöver statsminister Löfven är inrikesminister Mikael Damberg, socialminister Lena Hallengren, finansmarknadsminister Per Bolund, MP, och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Presskonferensen arrangeras digitalt.

Statsminister Stefan Löfven:

– I våras räckte det långt med råd och rekommendationer för att de allra flesta skulle hålla avstånd. Nu ser vi att följsamheten är lägre. På ett sätt är det förståeligt. Många är trötta på situationen och jag förstår dem väldigt väl, säger Löfven och fortsätter:

– Just nu spelar det ingen roll. Coronaviruset tar inte hänsyn till våra känslor.

"Prövningens tid"


– Läget av vårt land är till en del komplicerat men också rätt enkelt. Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen.

Hemmafesterna kan regeringen inte stoppa. Men de menar att man ska begränsningen som max åtta personer som norm.

– Vi kan inte reglera varje socialt sammanhang med hjälp av lagen.Så beslutet att begränsa sammankomster till åtta personer är en mycket tydlig och skarp signal till varje enskild människa, säger Stefan Löfven.

– Ha inte middag. Ha inte fester. Om någon tänker; vad skönt då kan jag ha middag för åtta personer, då är det helt fel! Helt fel slutsats. Hitta inte på undantag som skulle göra just din aktivitet okej. I de regioner med skärpta råd så ska du bara umgås med dem du bor med. Och det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller. De här råden är mycket skarpa, säger han.

Oklart för elitidrotten


Regeringens förslag förväntas att träda i kraft den 24 november och gälla fyra veckor framåt. Den nuvarande regeln är 50 personer.

Även idrottsevenemang omfattas av reglerna för allmänna sammankomster som alltså skärps från 50 personer till åtta.

Det är dock oklart hur restriktionerna påverkar elitidrottens övriga verksamhet. Folkhälsomyndighetens generaldirektör menar att de ska skapa tydlighet kring det inom några dagar.

Skydda sjukvården och rädda liv


Inrikesminister Mikael Damberg tar vid.

– Allt för många agerar som att faran är över. Nattklubbarna fyllde sina dansgolv tills vi satte stopp för det. Hemmafesterna fortsätter... Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med att alla måste minimera sitt sociala umgänge, säger Damberg och fortsätter:

– Det här är mycket ingripande åtgärder. Vi tar inte lätt på att ingripa människors rätt att samlas. Sett till läget är det dock nödvändigt. Vi måste få ner smittspridningen för att skydda sjukvården och rädda liv.

Om situationen inte förbättras kommer restriktionerna att behöva förlängas över jul och nyår.

"Trubadur-undantaget" tas bort


Finansmarknadsminister Per Bolund, säger att besluten fattas för att det inte finns något annat alternativ. Att smittspridningen ökar ger stora konsekvenser.

– Konsekvenserna drabbar inte bara våra äldre släktingar, det drabbar också sjuksköterskor, läkare och vårdpersonal som är livrädda över att behöva uppleva samma krissituation som i våras, säger Per Bolund.

Därför genomför regeringen ytterligare en restriktion och tar bort det nuvarande undantaget på serveringsställen, som i dagligt tal kallas för trubadur-undantaget.

– Barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer. Det ligger i linje med stopp för alkoholförsäljning efter klockan 22 på kvällen. Det kommer få många negativa konsekvenser för förtag och föreningar. Framförallt inom kultur och idrott...

– Självklart kommer vi att se över behovet att förstärkta stöd till de som påverkas. Hur länge vi behöver de här restriktioner beror på hur länge du tar ditt ansvar… alla måste göra sitt för att vi inte ska behöva ha kvar dem, säger Per Bolund.

Leta inte kryphål!


Socialminister Lena Hallengren är tydlig.

– Leta inte kryphål! Gör vad du kan för att minska smittspridningen. Betrakta det inte frivilligt att göra ditt för Sverige och våra medmänniskor.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade att den snabbt ökande smittspridningen i Europa nu även kommit över Sverige.

– De åtgärder som regeringen idag presenterar, och det tidigare alkoholstoppet ska ses som ett komplement och ett stöd för ännu striktare tillämpning av de lokala allmänna råden. De restriktioner som gäller i de flesta län uppmanar människor att undvika att vistas i inomhusmiljöer med andra människor. Avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar och att avstå från serveringsställen som barer och restauranger, säger Johan Carlson.

Det som inte bedöms som helt nödvändigt måste vi avstå ifrån, menar Johan Carlson.

– Avstå från alla aktiviteter som riskerar att förvärra smittspridningen. Med gemensamma krafter är det min övertygelse att vi kan bromsa smittan, säger Johan Carlson.

Jul och nyår


Vad det gäller jul- och nyårsfirande har Folkhälsomyndigheten ännu inga besked att ge.

– Vi tittar på de frågorna nu. Vi kommer in i en ny säsong, vintersäsong, resor, skolledighet, julen. Vi avser återkomma i god tid före jul hur vi ser på det här och vilka rekommendationer som kommer gälla. Å ena sidan vill vi vara tidigt ute och andra sidan så sent som möjligt så de bedömningar vi gör är tillämpliga över julen, säger Johan Carlson.

Stefan Löfven avslutade presskonferensen:

– Vi kommer fatta de beslut som är nödvändiga. Det är dina och mina val varenda dag, varenda timma varenda ögonblick som avgör hur vi kommer klara det här!

Allmänna sammankomster


I dagsläget är det 50 personers-regeln som gäller för allmänna sammankomster. Regeringens förslag om en begränsning till max åtta personer, förväntas träda i kraft 24 november och gälla fyra veckor framåt.

Polisen har rätt att upplösa eller ställa in sammankomster som inte följer restriktionerna. Den som bryter mot reglerna i egenskap av arrangör kan dömas till böter.

På torsdag klockan 10 kommer Kungsbacka kommun via en digital pressträff, kommunicera hur man följer upp begränsningarna.

Sandra drömmer om att släppa ett eget album
KULTUR & NÖJE 2024-07-27 KL. 09:00
Premium

Sandra drömmer om att släppa ett eget album

Countrysångerskan från Kungsbacka har nått framgång på nätet

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.