NYHETER 2020-02-11 KL. 13:15

Starka reaktioner på SD-uttalande

Under förra veckans möte i kommunfullmäktige benämnde en SD-representant romer som zigenare och tattare, samt förklarade att romer tenderar att bryta mot lagen.
– Det påminde om hur man förr målade ut judar, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

Starka reaktioner på SD-uttalande
Ulrika Landergren (L) upprördes över hur Sverigedemokraten Tommy Bech, till höger i bild, uttalade sig under mötet i fullmäktige.I samband med den debatt som fördes i fullmäktige kring frågan om införandet av ett tiggeriförbud i Kungsbacka, uttalade sig Sverigedemokraten Tommy Bech på ett sätt som har rört upp känslor.

I sitt tal berättade SD-ledamoten om sin bild av att många av de som kommer hit från Rumänien utnyttjas på olika sätt, och att de pengar de får in går till att betala för mat, uppehälle och transporter.
Kontentan av detta, menade Tommy Bech, blir att det inte blir så mycket pengar över.

–  Det finns inga pengar kvar att skicka hem. Svansen av det här blir att det blir andra brott, säger Tommy Bech.

Han fortsatte:

– Romer är väldigt påhittiga, har varit i alla tider. En gång i tiden hade vi tattarna, sen kom zigenarna. I England har vi resandefolk. De är alltså väldigt finurliga på att hitta på saker för att få ihop pengar.

 

Reagerade direkt


 En som omedelbart reagerade på Tommy Bechs ordval och sätt att formulera sig var det liberala kommunalrådet Ulrika Landergren.

– Tommy Bech, din beskrivning fick mig att trycka på knappen. Den beskrivning som du gjorde av romerna, och hur man tjänar sina pengar, den är så nära att man skulle kunna byta ut ordet mot jude. Din beskrivning är så nära det som vi alla försöker undvika, och som vi aldrig vill se igen.

Tommy Bech begärde replik, där han ställde sig oförstående till jämförelsen med judar.

– Zigenare, tattare och så vidare har vi alltid haft i Sverige, de har funnits över hela Europa. De har lyckats överleva på grund av påhittighet på bägge sidor av lagen, deklarerade SD-ledamoten.


Delade på Facebook


En annan politiker som efteråt reagerade på vad som sagts, var centerpartisten och riksdagsledamoten Ola Johansson. I ett inlägg på Facebook där han delade en textad transkription av Tommy Bechs uttalande, skrev han:

”Öppen rasism i talarstolen argumenterar för Moderaterna och Kristdemokraternas linje. Bra av Ulrika Landergren att markera.”

När Norra Halland pratar med Ola Johansson trycker han på att uttalandet av Tommy Bech var olämpligt.

–  Det här språkbruket känns helt främmande. Möjligen speglar det partikulturen inom SD, och om så är fallet så visar det att de har en lång bit kvar, säger riksdagsledamoten.

Även Ulrika Landergren står en vecka efter mötet fast vid att det var ett olämpligt språkbruk.

– Dels hur han använde begrepp som tattare och zigenare, dels hur han beskriver hur dessa människor tjänar pengar. Det påminner väldigt mycket om hur man förr målade ut judar. Att på det här sättet rikta fördomar mot ett kollektiv har jag som liberal väldigt svårt att förstå. Man stigmatiserar en hel grupp istället för att tala om individer, säger kommunalrådet.

 

Beklagar uttalanden


Sverigedemokraternas distriktsordförande i Halland, Stefan Jägnert, beklagar Tommy Bechs ordval i fullmäktige.

–  De uttalanden han gjorde var helt opassande. Visst, kriminaliteten bland romer är relativt hög, men det är fel att måla ut dem som en kriminell folkgrupp. Det finns ju kriminella människor inom alla folkslag, säger Stefan Jägnert.

Så detta speglar inte språkbruket inom SD?

 – Absolut inte. Jag tror inte att han riktigt tänkte när han skulle framföra sitt budskap, och vi har haft samtal med Tommy Bech. Det är inte alltid de som är nya inom politiken förstår det politiska språket. Jag tog detta med Tommy direkt efter mötet, men vi tar givetvis till oss av kritiken, säger Stefan Jägnert.

SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter