Specialkoster har ökat dramatiskt
Av Christina Forlin
Ungefär 500 portioner specialkost varje dag lagar Anette Thedin och Annett Greveby i köket på Aranäsgymnasiet.
– Det är många fler som ska ha den typen av kost idag än när jag började här 1986, säger Anette Thedin.
Listorna över specialkosten är viktiga att gå igenom.
foto: christina forlin
De möter upp utanför köket där lugnet lagt sig denna tisdagseftermiddag. Disk och rengöring återstår av arbetsdagen. Förberedelserna inför morgondagens lunch är klara.
– Vi börjar redan kvart i sju på morgonen, säger Annett Greveby.
Till lunch ska flera hundra portioner av specialkost finnas klar och transporterad till 23 skolor och förskolor i kommunen förutom alla som serveras på Aranäsgymnasiet.
Det rör sig om mat till barn som inte tål gluten, ägg, röda grönsaker, som ska äta veganskt eller utan fläskkött, för att nämna några exempel.
Allergier har ökatBåde Anette Thedin och Annett Greveby trivs med sitt arbete. Anette Thedin är den som har arbetat där längts, och upplever en väldig skillnad mot för 35 år sedan.
– Allergierna har blivit många fler. Kombinationerna är annorlunda, det kan finnas barn som exempelvis inte tål lök, röda grönsaker och baljväxter. Det finns vegetarisk kost minus ägg, vegetarisk kost minus gluten. En del barn ska inte ha mjölk, inte paprika inte chili. En del ska inte ha ägg, paprika, mjölk….. Dessutom finns den individanpassade kosten som inte fanns förr.
Läs mer: Näring, allergier, klimat och kostnadLäs mer: "Theos skolmat ska vara lagad från grunden"Viktigt med noggrannhetListan är lång och noggrannheten är otroligt viktig. För att hålla ordning på alla varianter av allergier och undantag finns ett administrativt system som hjälper till att hålla ordning. Etiketter matas ut och klistras på olika tillagningskärl.
– Det är vårt sätt att hålla koll. Och vi är noga med att stämma av vad skolorna har beställt innan portionerna skickas iväg.
Det är intensiva arbetsdagar men roliga.
– Och vi går minst 10 000 steg i jobbet om dagen när vi ska plocka ihop allt, säger Anette Thedin.
Här lagas maten
Förutom på Aranäsgymnasiet lagas det huvudrätter på Elof Lindälvs gymasium, Särö skola, Åsaskolan, Kapareskolan, Maleviksskolan, Fjärås Bräcka
Potatis, ris, pasta, salladsbord görs ute på alla skolor.