NYHETER 2021-08-13 KL. 13:10

Spännande jakt på släkten

– Vi kommer aldrig att sluta så länge ögon, axlar och armar håller!

För kompisarna Lena Krantz och Lena Burman är släktforskning mer än en hobby, det är en livsstil. (Korrigerad)

Spännande jakt på släkten
Lena Krantz och Lena Burman på Gamla kyrkogården.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



För Lena Burmans del började det med en gåta när hennes far dog 1994 – vem var hans farfar?

– Jag stammar på den sidan från Jukkasjärvi i Norrbottens län, och när min farfarsfar dog flyttade min farfarsmor med barnen ner till Västkusten där hon hade en syster. Men vad farfarsfar hette fick vi aldrig reda på, och trots att det finns ett foto på honom vet jag fortfarande 25 år senare inte vem han var.

Snabbt vidgades sökandet till en kartläggning av hela släkten, ett arbete som aldrig tar slut.

– Det finns alltid någon ny gren att undersöka. Och det är roligt att se var de bodde och hur de hade det.

Så många som möjligt


Släktforskarkollegan Lena Krantz har en mer krass inställning till gamla släktingars levnadsvillkor och sammanhang. För henne handlar det om att kartlägga och få fram så många släktband som möjligt, och det måste egentligen inte handla om henne själv.

– Jag är från Billdal, och det började med att jag ville reda ut alla kusiner och vem som var vem. Eftersom många på orten var släkt med varandra fortsatte jag med att försöka kartlägga hela Askim, och sen vidare till Kållered. Det är ett detektivarbete, det är det släktforskning går ut på! Men hur de hade det, det skiter jag egentligen i.

Kållered? Men där bor ju jättemånga?

– Cirka 4 000 infödda. Och sen kopplar det ju vidare till andra orter, eftersom folk flyttar ut och in.

Här kommer modern DNA-teknik in, det som blivit så känt för allmänheten sedan en släktforskare hjälpte polisen att lösa dubbelmordet i Linköping genom att med mördarens DNA ringa in möjliga gärningspersoner.

Det finns flera företag som erbjuder DNA-topsning och tillgång till en bank av testresultat över hela världen. Blir det en träff, kan man få en uppfattning om på vilket avstånd man är släkt beroende på vilka sekvenser i DNA-strängen som stämmer överens.

– När jag får en träff gäller det ju att ta reda på hur vi hänger samman, och så kan det bli ett nytt släktträd att utreda. Jag topsar vitt och brett.



Lena och Lena skrattar gott, medger att de är lite besatta, och att släktingar och vänner i hög grad tvingats öppna munnen för att ge ett bidrag till forskningen.

– Jag håller på med det hela tiden, det är alltid nåt man ska kolla, så det är ofta jag blir sittande med det i stället för att gå och lägga mig, säger Lena Krantz.

Gravstenar


Hennes namne Lena Burman har hittat ett nytt specialområde  – gravstenar. Hon fotograferar och kartlägger alla som ligger begravda på en ort, och matar in det i ett centralt register som finns för hela landet.

– Jag tar med kameran när det är fint väder eller när gravarna är pyntade inför Allhelgona så att det blir en vacker bild.

Det är en kulturhistorisk gärning, eftersom stenar så småningom vittrar sönder, eller tas bort när en gravplats inte längre sköts av anhöriga. Och så blir det förstås tillfälle till lite släktforskning också…

– Det kan ligga många personer i en familjegrav, och då gäller det ju att ta reda på vilka!

Vallda med 2 600 personer i marken och Släp med 2 700 begravda är avklarade, och just nu pågår fotograferandet av gamla kyrkogården i centrum.

– Där finns redan äldre kartläggningar gjorda, så de kan jag jämföra med om jag behöver.

Lena och Lena och ett gäng erfarna släktforskare möts med jämna mellanrum, både för att det är trevligt och för att hjälpa varandra med kluriga problem eller försöka tyda en ovanligt snårig text i kyrkböckerna där prästen haft en handstil som lämnar en del att önska.

För den som blir sugen på att börja finns det släktforskarkurser på studieförbunden, och även ett släktforskarcafé på ABF som är öppet för alla.

Släktforskargemenskapen är stor och de flesta är villiga att hjälpa kolleger.

Hallands släktforskare


– Vi är medlemmar i Hallands släktforskarförening och som sådan får man tillgång till Medlemsportalen med massor av sökbart material och nu finns allt material inlagt och sökbart på respektive socken. Föreningen firar nästa år 40-årsjubileum och då kommer verksamhet att pågå i hela Halland.

Sveriges släktforskarförbund ordnar också regelbundet släktforskardagar. I år hålls de i 400-årsjubilerande Göteborg den kommande helgen.

Med datoriseringen av alla arkiv och DNA-teknik har sökandet de senaste tio-femton åren revolutionerats, och det är lätt att hitta släktträd på andra håll som kan vävas ihop med ens eget.

– Fast man måste alltid gå till ursprungskällan, det finns så mycket fantasisläktträd där man till slut hamnar hos drottning Kleopatra…

Företaget satsar i Kungsbacka:
NYHETER 2025-05-23 KL. 07:00
Premium

Företaget satsar i Kungsbacka: "Vi kallar det rum att älska"

Ny visningsträdgård med växthus, uterum och pergola

Lyckat fiskeprojekt i Veån gav en tår i ögat
NYHETER 2025-05-22 KL. 21:00
Premium

Lyckat fiskeprojekt i Veån gav en tår i ögat

Ån restaurerades - ska se ut som för 150 år sedan

Stjärnan i en stor intervju inför finalen
FOTBOLL 2025-05-22 KL. 20:00
Premium

Stjärnan i en stor intervju inför finalen

✔ Om att vara utanför elvan ✔ Var hon vill bo ✔ Den stundande finalen

Viltstängsel byts på E6 – trafik påverkas
NYHETER 2025-05-22 KL. 12:15

Viltstängsel byts på E6 – trafik påverkas

Arbetet kommer pågå månaden ut

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | ISHOCKEY 2025-05-23 KL. 10:11
Talangen klar för USA-äventyr

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Gabriella var rädd för vatten – nu är livet skutor och havet

Gabriella var rädd för vatten – nu är livet skutor och havet

Gabriella var livrädd för vatten men en skolresa förändrade allt. Nu är havet hennes liv och sedan 15 år tillbaka jobbar hon på och med Ostindiefararen Götheborg. Fast nästa äventyr är en långsegling med man och barn i egen båt.