Nu börjar bygget av nya Hede station. Ombyggnader av busshållplatser är igång, och den 14 december tas det symboliska första spadtaget.
Redan idag stiger runt 1 000 resenärer på tåg och buss vid Hede under en dag. Men det väntas öka kraftigt de närmaste åren, och explodera när de nya bostadsområdena växer fram i nordöst. I Voxlöv och Tölö planeras runt 2 000 bostäder, och några hundra ytterligare i nästa etapp av Björkris.
Dessutom ska det bli 15 000 kvadratmeter kontor och företagsytor i stationsområdet.
Det tar några år innan de stora planerna tar form, men redan nu byggs stationshuset. Det är bråttom. Ska man få 16 miljoner i bidrag från Stadsmiljöavtalet måste stationen vara färdigbyggd senast 31 december 2018. Därför har kommunen och Hallandstrafiken jobbat rekordsnabbt.
Totalt blir byggnaden knappt 500 kvadratmeter. Kostnaden för projektet ligger på 50 miljoner, och det som inte bidraget täcker, får Kungsbacka betala. Hallandstrafiken lovar å sin sida att hyra vänthallen med toaletter och en del personalutrymmen. Även en kafédel hyrs ut på kommersiella villkor.
– Vi kommer att klara oss under 50 miljoner, lovar projektsamordnare Denny Johansson på Service.
Det kommer att bli stökigt under byggtiden.
– Vi ska informera tydligt och se till att inte transporter sker under rusningstid.
Påverkas parkeringen?
– Ja, 40 platser försvinner på västra sidan. Men vi har redan byggt 75 nya på östra sidan.
Men det är ändå trångt?
– Det är fullt i vissa lägen, men jag är inte säker på att pendlarna upptäckt de nya platserna.
Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete
Utreds internt av socialtjänsten
Bod med redskap och möbler får inte byggas upp efter brand
Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare
✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts
"De har varit överlägsna hela säsongen"
"En oerhört expansiv budget"
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.