NYHETER 2023-06-02 KL. 07:30

SOS Alarm hyllar unga killarnas insats

Av Johanna Simonsson

Omkring 25 000 personer drabbas varje år av en stroke i Sverige. Motsvarande siffra för plötsligt hjärtstopp är cirka 10 000, enligt Hjärt-Lugnfonden. Det kan vara svårt att veta hur man ska agera om man är i närheten när någon drabbas men Charlotte Näsström Moren, pressansvarig på SOS Alarm, reder ut vad som gäller.

SOS Alarm hyllar unga killarnas insats
Isak och Anton får beröm av SOS Alarm för sin insats. Foto: Johanna Simonsson.

TV-klipp och nyheter

Norra Halland har skrivit om två trettonåriga killar som stannade och hjälpte en man som drabbats av en stroke. De ringde 112 och följde instruktionerna som de fick från operatörerna tills ambulansen kom dit.
– Vi uttalar oss inte om enskilda fall gällande patienter, men här har killarna agerat exemplariskt. De har tagit emot instruktioner lugnt och metodiskt och fattade ett väldigt snabbt beslut om en medmänniska, säger Charlotte Näsström Moren från SOS Alarm.

Hon säger också att det är viktigt att reagera om man ser någon som kan vara skadad.
– Det är inte alla som hade stannat, en del går bara förbi. Man skulle såklart önska att det var någon vuxen eller andra personer med de här två trettonåriga killarna, men de gjorde uppenbarligen ändå ett väldigt bra jobb.

Larma
Charlotte Näsström Moren säger att om man upplever att någon är allvarligt sjuk är det viktigt att agera.
– Ser man någon ramla ihop ska man definitivt ringa. När man tror någon har svårt att andas ska man definitivt ringa. Om någon slagit i huvudet ska man definitivt ringa. Om någon slagit i ryggen och blöder, då ska man ringa.




När man väl ringer till SOS Alarm blir man kopplad till en operatör som ställer frågor till inringaren.
– De försöker identifiera om det är ett hjärtstopp eller exempelvis en stroke.

Om personer som är drabbad är vid medvetandet och kan prata vill SOS Alarm helst prata med den personer, men annars pratar de med inringaren och ger instruktioner.
– För att kartlägga om det rör sig om ett hjärtstopp ber operatören att få lyssna på den drabbades andning. Om det inte är normal utan rasslande eller ojämn exempelvis då ber man inringare göra hjärt-och lungräddning.

Instruktioner
För att kolla om det kan röra sig om en stroke finns det andra tester.
– Först ska man kolla om personen kan le - alltså hålla upp mungiporna utan att ansiktet hänger. Nästa instruktion är att hålla upp händerna antingen rakt ut från sidan om man ligger ner eller hålla armarna uppe i tio sekunder. Om en arm inte vill hänga med då brukar det handla om en stroke.

Man kan också be personer säga en mening för att säkerställa att personen i fråga inte sluddrar. Det är också viktigt att agera snabbt både vid hjärtstopp och stroke.
– Det vi på SOS Alarm bedömer är enbart ambulansbehovet – inte vårdbehovet i stort. Vid tillfällen när människor ramlar ihop, inte är medvetande eller har tecken på stroke eller hjärtstopp skickar vi alltid fram en ambulans. Under tiden fortsätter vi ställa frågor för att ambulanspersonalen ska ha så mycket information som möjligt när de anländer. Tar det långt tid att få fram en ambulans fortsätter vi guida inringaren så de kan hjälpa till under tiden.

Charlotte Näsström Moren berättar också att de får in många samtal som inte hör hemma hos SOS Alarm och ber allmänheten att tänka på det när man kontaktar dem.
– Man ska ringa till oss när man tror att någon är i akutnöd eller kris. Inte när man tappat bort sina nycklar.

Läs också:
13-åringarna hjälpte man som drabbats av en stroke

SYMTOM PÅ STROKE ÄR:
Förlamning, kraftlöshet eller känselnedsättning i en kroppsdel.
Talsvårigheter.
Svårigheter att förstå vad andra säger.
Synstörning.
Yrsel.
Kraftig huvudvärk.

AKUT-TESTET
A - Ansikte. Be personen le. Vid stroke hänger den ena mungipan inte alltid med.
K - Kroppsdel. Be personen hålla armarna rakt fram. Vid stroke faller ofta ena armen ned.
U - Uttal. Be personen säga en enkel mening av typen "det är vackert väder i dag". Vid stroke är uttalet ofta sluddrigt.
T - Tid. Varje minut räknas för att rädda liv.
Källa: Hjärt-Lungfonden

TV-klipp och nyheter

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över
BOSTÄDER 2024-03-19 KL. 06:58
Premium

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över

Kommun och grannar får återigen fel om villa med pool

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.