Sommartipset: Våfflor vid sjön blev ett lyckokast
I den röda lilla bygdegården i Nösslinge i Varbergs inland har kände Varbergskrögaren Mattias Svensson startat våffelcafé.
– Jag har nog aldrig fått så mycket kredd som för våfflorna. Så nu kallar jag mig våffelbagare, även om det bara är en bisyssla, säger Mattias.
Bygdegården ligger idylliskt i Nösslinge.
Vilken väg man än väljer, är det på slingrande vägar med vackra vyer som man tar sig till Nösslinge. Med sjön Neden ett stenkast bort ligger bygdegården som en röd pärla med blicken mot den gnistrande vattenytan. Här såg Mattias potential för att göra något, men det var först förra året som tillfället kom.
– Jag är uppvuxen på landet, på en riktig Astrid Lindgren-gård i Karl Gustav. Jag flyttade hem-ifrån när jag var 16 år och sa att jag aldrig mer skulle bo på landet. Men 2006 flyttade jag tillbaka till landet och till Nösslinge. Och jag stortrivs!
Redan när Mattias var nyinflyttad Nösslingebo såg han potential i bygdegården och varje gång han
passerade blev han påmind om sin idé.
– Jag tänkte att det här var en perfekt plats för ett sommarcafé.
– Och så jag blev involverad i bygdegårdsföreningen. De älskar suppleanter och ledamöter, skrattar Mattias.
– Jag hade märkt att bygdegården sällan hyrdes ut så jag ställde frågan om man kunde ha en sommarrestaurang där. Då slog ordföranden näven i bordet så att kaffekopparna skramlade och sa: ”Vi ska inte ha någon restaurang!
”Andas lättare”
Mattias drev då fyra restauranger tillsammans med andra entreprenörer i Varbergsgruppen. Men Mattias och kollegorna fick inte de samordningsfördelar som de väntat sig och snart fick företaget slagsida.
– Jag fick lite panik. Hur ska vi reda ut det här?
Mattias mådde inte bra, den administrativa rollen passade inte hans kreativa och sociala sida.
– Jag har en klok son som är tolv år nu, som sommaren 2019 sa: ”Pappa, hur mår du egentligen?”. Och jag kände då att jag kunde inte fortsätta att jobba så. Jag behövde komma ur. Jag kände att jag måste ha roligt på jobbet.
Mattias lämnade då den administrera rollen i gruppen men skulle jobba kvar ytterligare ett år.
– Jag kunde släppa min ryggsäck och äntligen andas lättare. Men sedan kom pandemin och han som nu satt i min tidigare sits gav mig ultimatumet att antingen komma tillbaka helt eller sluta, så i mitten på maj 2020 slutade jag.
Snabba beslut
Som den entreprenör han är satt inte Mattias och rullade tummarna länge.
– Jag tog kontakt med ordföranden i bygdegårdsföreningen och frågade om jag kunde få hyra för att ha ett våffelcafé.
Mattias fick ja och sedan var det snabba ryck.
– Allt bestämdes på två dagar och till nationaldagen öppnade vi.
Och mottagandet blev varmt.
– Jag gick från att laga avsmakningsmenyer till att grädda våfflor, vispa grädde och göra sylt och responsen blev fantastisk. Jag trodde på idén men jag var inte beredd på hur patriotiska folk kan vara. Det kom väldigt mycket folk från närsocknarna. Och när jag lade ut något delades det hej vilt. Folk var verkligen måna om att det skulle gå bra.
Nu är Mattias inne på år två i bygdegården.
– I år rättar vi till de saker som inte blev så bra förra året. Vi gjorde till exempel saft och hällde på egna flaskor. Det var mycket jobb. Nu slimmar vi konceptet och gör det bättre.
Mattias tar även in ytterligare lokala produkter och planerar för grillkvällar med musikquiz.
– I och med restriktionerna har jag inte velat planera för mycket men nu kommer det att bli av, men jag får se vilka dagar.
Läs fler utflyktstips i Norra Halland den 18/6.