NYHETER 2022-05-26 KL. 14:00

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa

Av Ronny Karlsson

I snart ett år har Åsa haft sitt eget bryggeri. Mycket har hunnit hända och mer är på gång. Snart öppnar nämligen Rocky Point en sommarbar tre dagar i veckan i samarbete med Watson mat-fik-butik.

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa
Bryggeriet Rocky Point öppnar sommarbar på hemmaplan i Åsa i samma lokaler som Watson mat-fik-butik. På bilden Göran Sivertsson, Christian Odén, Eva Watson, Henrik Månsson, Niklas Delersjö, Stefan Hamrelius och Robin Stegmar. Foto: Ronny Karlsson

Det är åtta killar från Åsa som står bakom bryggeriet och under året har de skaffat sig olika uppgifter.
- Från början hade vi en vision att alla skulle vara med och brygga. Men sedan har det blivit mer och mer att göra och vi har lite olika roller, säger Christian Odén.
Han driver bryggeriet tillsammans med Göran Sivertsson, Henrik Månsson, Niklas Delersjö, Stefan Hamrelius, Johan Sivertsson och Anton Hedin. Målet är att brygga runt 15 000 liter öl i år och det sker delvis i samarbete med det andra Kungsbackabryggeriet Akia Brygghus, där det finns ett större bryggverk.
- Vi får upp volymen genom att brygga där och dessutom kan vi få ölen på burk. Vi skulle kunna göra burkar på egen hand, men i väldigt liten skala, säger Niklas Delersjö.
Redan från start var planen att Rocky Point skulle sälja sin öl direkt till kunder i Åsa. Det har pratats om en egen bar, men efter att Göran Sivertsson tagit kontakt med Eva Watson förändrades planerna.
Baren hos Watson mat-fik-butik, nära havet och campingen i Åsa, har funnits sedan i vintras, men nu utökas satsningen rejält. Tidigare har det varit öppet varje lönehelg, från och med midsommar blir det öppet torsdag till lördag varje vecka.
- Det är en dröm att få ha en direkt försäljning. Vi får möta våra kunder och får lite mer marginaler på ölen. Dessutom känns det jättekul att samarbeta med Eva, säger Robin Stegmar.
Eva Watson gör en hel del catering utöver restaurangen och ser fram emot att ha ölkillarna på plats under sommaren. Ölen kan säljas direkt till kund utan mellanhänder och dessutom kan till exempel humliga öl serveras väldigt färska med den egna baren.
Det är Niklas Delersjö och Anton Hedin som står för de flesta av recepten för ölen. På det egna lite mindre bryggverket finns möjlighet att brygga en hel del olika ölsorter. Nyligen har det första syrliga ölet tagits fram och planen är att göra fler nya öl under sommaren.
- Vi vill testa nya öl här och få veta vad besökarna tycker. Det blir en del öl som bara kommer att säljas här, säger Niklas Delersjö.
De kommer att turas om med arbetet i baren och ska dessutom ta in några sommarjobbare. Åsa är en utpräglad sommarort och förhoppningen är förstås att nå ut till många nya kunder.
- Det är otroligt roligt med den uppskattning för lokalt producerad öl som finns, säger Delersjö.
Under åtta sommarveckor ska baren hållas öppen mer än tidigare, och den ölintresserade får chansen att prova många av deras olika öl vid ett besök. Planen är att också ha gästkranar med öl från närliggande bryggerier. Där ska förstås Akia Brygghus finnas med, men även till exempel Subbe Bryggeri från Varberg.
SENASTE TV-NYHETERNA

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån
KULTUR & NÖJE 2022-07-05 KL. 21:00

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån

Debatt: En budget för ansvar och förnuft
DEBATT 2022-07-05 KL. 17:45

Debatt: En budget för ansvar och förnuft

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:46

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen
NYHETER 2022-07-05 KL. 11:55

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.