Solparken i Frillesås byggs ut
Solparken i Frillesås har varit igång drygt ett år – nu byggs den redan ut kraftigt.
– I och med att infrastrukturen redan finns på plats blir utbyggnaden lönsam från start, säger Lars Andrén, solelsexpert.
För drygt 20 år sedan grundades SVEF i Falkenberg. Tanken var att satsa på andelsägd vindkraft, som gav medlemmarna miljövänlig el till lågt pris utan att mellanhänder la på några avgifter.
Nu driver SVEF elva vindkraftverk från Simrishamn i söder till Övertorneå i norr, men sedan man bytt samarbetspartner ligger kontoret i Gislaved. Och även varumärket har bytts och heter numera Evig El.
För två år sedan var det dags att bredda elproduktionen. Då etablerade Evig El sin första solpark intill sitt eget vindkraftverk vid motorvägsavfarten till Frillesås.
– Man kan säga att solel är ett nytt affärsområde för oss. Planer för att bygga ut med en till två delar till i Frillesås finns redan och vi tittar även på två till tre andra ställen i Sverige som kan vara lämpliga för nya solparker, sa då Lars Andrén, styrelsesuppleant i Evig El till Norra Halland.
Nya celler monteras
Och nu är utbyggnaden i Frillesås igång. Ställningarna som ska bära de nya solcellerna monteras för fullt. Och förhoppningsvis är även solcellerna redo.
– Vi var lite oroliga ett tag när det var stopp i Suezkanalen, men nu ska de finnas på plats i ett lager i Göteborgs hamn, säger Lars Andrén.
Vi vandrar runt på byggarbetsplatsen där 1 344 paneler levererar el idag. Utbyggnaden blir större, runt 2 200 paneler ska den rymma. Det innebär en sammanlagd produktion på 1.8 gigawattimmar el per år.
– Den nya delen blir lönsam från start, eftersom vi har anslutningar till elnätet och staket sedan tidigare.
Spotpris
Produktionskostnaden ska ligga en bra bit under marknadens spotpris. Kalkylerna bygger på 25-30 års drift, för så länge garanterar tillverkaren en effekt på minst 85 procent.
– Men alla erfarenheter hittills visar att solceller håller längre, och att de inte tappar så mycket i effekt, säger Lars Andrén.
Den nya delen har brutits ut som ett eget aktiebolag, Frillesol Solpark. Det möjliggör att även utomstående kan köpa andelar, även om de först erbjuds föreningens medlemmar.
Solparken i Frillesås når med utbyggnaden sitt maximum, fler solceller ryms inte på marken man arrenderar.
– Det här är en idealisk plats. Den ligger intill vårt befintliga vindkraftverk, marken består av sprängsten som inte går att odla på, och dessutom intill motorvägen, ett område som ju inte är så lämpligt för matproduktion eller bostäder.
Betande får
Däremot kommer parken troligen att ge mat till betande får. De är ett bra sätt att hålla nere gräs och buskar som annars snart skymmer solcellerna.
Solcellerna levererar av naturliga skäl mest energi under de ljusa månaderna, samtidigt som det då är minst behov och lägst pris. Så det finns planer på att lagra energin.
– I Falkenberg har man installerat batterier, men vår tanke är att kunna producera vätgas när elpriset är för lågt. Så kanske kan vi om några år ha en vätgasmack här!
Lars Andrén är övertygad om att solcellsindustrin kommer att fortsätta expandera snabbt. Det finns enligt honom få nackdelar, och även om priset för privatkonsumenter nu stabiliserat sig, sjunker det fortfarande för solparker.
– Det blir så mycket billigare när man kan göra stora installationer på en gång.
Folkrörelse
Även om solceller just nu närmast har karaktären av folkrörelse där villaägare står på kö för att installera, så menar Andrén att solen bara är en del av framtidens energiproduktion,
– Vi måste se de olika energislagen som en mix, där alla har sin del och sina för- och nackdelar.
Sedan tidigare finns även en stor solpark på bonden Ingemar Börjessons marker i Äskatorp som ägs av Svenska hus.