NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

Av Christina Forlin

Nu är det klart med bygglov för den nya förskolan Klockaregården i Frillesås, och första spadtaget tas redan den 25 augusti.

Snart börjar förskolebygget
Så här kommer den nya Klockargårdens förskola att se ut. Skiss: Liljewall arkitekter AB

Bygget är nytt i sitt slag och är en upphandling via Sveriges kommuner och regioner, som har ett färdigt koncept. Förhoppningen är att det ska gå snabbare och bli billigare.
– Tanken är också att vi nu ska kunna jämföra våra byggen i egen regi med ramavtalet vad gäller kvalitet, tid och pengar, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C), som även är ordförande i nämnden för Service.
– Det ska bli intressant.
Planen från början var att bygget skulle varit i gång redan i januari i år, men byggstarten har dragit ut på tiden i väntan på detaljplan och bygglov.
Moduler i trä
Förskolan ska byggas med hjälp av moduler och får fasader i trä. Modulerna skräddarsys efter de olika verksamheternas olika behov.
Det innebär i praktiken ett nav i mitten, där ett valfritt antal enheter med till exempel storkök, samlingsrum eller förråd kan kopplas på.
Just använder barnen i nuvarande Klockaregårdens förskola inhyrda paviljonger.
Förskolan ska kunna ta emot 160 barn när den öppnar.
Det beräknas kosta cirka 50 miljoner kronor, ska stå klar i slutet av december 2023 och kan sannolikt ta emot barn i januari 2024.
Även fler bostäder
Nära förskolan, alltså söder om Frillesåsskolan och intill Bostället i Frillesås, är det nu också klart för fler bostäder. I maj blev detaljplanen för marken antagen av byggnadsnämnden och i juni vann den laga kraft.
Redan nu har Eksta uppfört sex tvåvåningshus med runt 25 lägenheter utanför plan, men i och med den nya detaljplanen som omfattar cirka fem hektar är det möjligt att bygga cirka 90 bostäder. Det planeras både för lägenheter i flerbostadshus samt för radhus och kedjehus.SENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.