Teknikens hus innebär att flera förvaltningar nu kan jobba samman med en gemensam maskinpark och personal. I onsdags fanns chansen att få en första titt på lokalerna. Foto: Kristian Alm
Vad blir det om man tar 2,2 miljoner ton betong, 148 000 meter elkabel och 9 600 kilometer armeringsjärn? Jo, ett helt nyrenoverat Teknikens hus. I veckan var det premiärvisning av jättebygget på Inlag.
I dag är Kungsbackas maskinpark för Teknik, Service och Fritid utspridd över stan, och lokalerna är i flera fall slitna. De på Syréngatan så mycket att de anses vara ett arbetsmiljöproblem.
Planen var länge att bygga ett nytt Teknikens hus vid Onsalamotet, men så dök tillfället upp att köpa betongfabriken på Inlag när Skanska flyttade sin verksamhet till Bollebygd.
Tanken är på mycket lång sikt att tömma Inlag på industrier och förvandla även det området till bostäder, så det gäller att köpa upp mark när tillfälle yttrar sig.
För 44,5 miljoner stod plötsligt kommunen med en sliten, gigantisk byggnad centralt. Kanske skulle man tänka om och förvandla den till Teknikens hus? Dum idé, tyckte Socialdemokraterna och Liberalerna som menade att det blev för dyrt om man ändå ska riva och bygga bostäder sen.
Men majoriteten med Centerpartiet i spetsen menade att det låg så långt fram i tiden att renoveringen hann betala av sig.
Så för 90 miljoner har man nu fått rymliga lokaler där stora delar av maskinparken för Teknik, Service och Fritid ryms. Dessutom verkstäder, kök, hygien och kontorslokaler för de runt 140 personer som kommer att ha huset som sin bas.
– Det här blir ett nytt sätt att jobba. I dag sköter till exempel Fritids idrottsplaner och Teknik övriga grönytor. Nu kan man samplanera det arbetet, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef på Kultur och fritid.
Hon och alla andra berörda i kommunen vandrade i onsdags runt för en första titt på lokalerna som blir helt klara i vår.
Byggaren Vestia bjöd förutom på tilltugg även på en tipsrunda med ganska husspecifika frågor. Förutom mängden byggmaterial som nämndes i början av artikeln, lärde man sig att det ryms 330 boulebanor i byggnaden, att 90 stålbalkar bär upp övervåningen och att det gått åt 150 000 gipsskruvar!
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.