Släng-Inge och Inga Svinn på besök
Av Christina Nordwall
För att få stopp på matsvinnet på Särö skola skapade kocken Jenny Bergström och eleven Selmer Silow en tecknad serie tillsammans. Häromdagen fick de tecknade figurerna liv och överraskade lågstadieeleverna.
– Vi jobbar mycket med att minska matsvinnet på skolan och det här är ett sätt att nå ut till eleverna, säger Jenny Bergström.
NYFIKNA. Jenny Bergström pratade först om det viktiga med att inte slänga mat och sedan fick eleverna prata med seriefiguren Släng-Inge.
foto: Christina Nordwall
I serien förekommer miljöhjälten Släng-Inge, Inga Svinn, Ek Eksson och Matmonstret som Norra Halland tidigare skrivit om. Upprinnelsen till serien var att på ett lite roligare sätt fånga elevernas uppmärksamhet när det gäller vad man kan göra för att minska matsvinnet.
– Vi ska bli bäst på att inte slänga mat, säger Jenny Bergström när lågstadieeleverna på skolan hade samlats i matsalen.
Torsdagen den 29 september infaller Internationella matsvinnsdagen och en anledning till att samla eleverna var påminna om vikten av att inte slänga mat och också att ge dem en liten överraskning.
Först fick eleverna svara på frågor om hur man ska tänka för att mat inte ska gå till spillo och Jenny och hennes kollega Lucas Lundin berättade hur de som jobbar i köket tänker.
– Om man inte vet om man gillar en maträtt kan man till exempel ta en mindre portion och i stället ta om. Vi i köket måste tänka på att inte laga för mycket mat och ta vara på det som blir över, säger Jenny Bergström.
SeriefigurerHelt plötsligt dyker seriefigurerna Släng-Inge och Inga Svinn livs levande upp bakom en matvagn till elevernas jubel.
– Har ni tänder? frågar Släng-Inge barnen.
– Jaa, svarar de.
– Jasså! Jag har hört att ni slänger kanterna på brödskivorna… då ska ni få äta skorpor nu så får vi se om ni har tänder, säger Släng-Inge.
Att eleverna kände till seriefigurerna var tydligt och de hade massor av frågor, inte bara om matsvinn.
– Matsvinnet har minskat och vi fortsätter att jobba med detta. Det kan hända att fler figurer ur serien dyker upp, säger Jenny Bergström.
HållbarhetsmålDet är inte bara på Särö skola som man arbetar med att minska matsvinnet. Uppdraget gäller alla Kungsbacka kommuns förskolor och grundskolor. Målet är att leva upp till FN:s hållbarhetsmål år 2030. Under två års tid har elever och personal arbetat extra hårt för att sänka mängden matsvinn som till exempel vägts varje dag.
– Det har blivit en rutin i vardagen och matsvinnet har minskat. Målet att det 2030 ska ligga på 30 gram per portion känns inte omöjligt, säger Louise Marsland, projektledare på Måltider, förvaltningen för Service.
År 2020 var matsvinnet 64 gram per portion i Kungsbacka. I år 2022 hade det minskat till 47 gram per portion i genomsnitt.
– Det är viktigt att det är ett hållbart arbete som fortsätter. Varje enhet skruvar på det man kan, arbetsrutiner i alla kök har setts över och det är vi som verksamhet som räknar genomsnittet. Alla deltar och bidrar på olika sätt, säger Louise Marsland.
Måra Silow, Jenny Bergström, Lucas Lundin, Jeanett Nyholm och Andreas Koch som Ulla Svinn och Släng-Inge.
Ulla Svinn och Släng-Inge besökte Särö skola.