NYHETER 2023-09-12 KL. 11:45

Skolelever nekas att duscha efter idrotten

Av Julia Sandstén Vikberg

På Fjordskolan får eleverna i årskurs ett till tre inte duscha efter idrottslektionen, något en förälder ifrågasätter. Enligt Linda Johansson, rektor på skolan, har man tagit beslutet för att öka elevernas trygghet och närvaro på lektionen.

Skolelever nekas att duscha efter idrotten
På Fjordskolan får eleverna i årskurs ett till tre inte duscha efter idrottslektionen. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

”Är detta ok att en skola inte tillåter att man duschar efter idrotten”, undrar en förälder som har skrivit till förvaltningen för Förskola och grundskola. Föräldern, som har ett barn som går på Fjordskolan i Onsala, frågar om en skola inte ska kunna tillgodose eleverna "möjlighet att duscha i samband med idrott?". Enligt skolans rektor Linda Johansson stämmer det att eleverna från årskurs ett till tre på skolan inte får duscha.

– Vi har haft obligatoriskt ombyte och duschning men under pandemin togs det beslut om att eleverna inte skulle byta om och duscha på grund av restriktionerna. Vi såg då att det här ökade närvaron på idrottslektionerna. Så vi tog beslut om att fortsätta med detta, säger Linda Johansson.

Ytterligare en orsak till att duschningen togs bort var att omklädningsrummen tidigare har ringats in som lokaler på skolan som eleverna upplever som otrygga.

– När elever har fått uppmärksamma vilka platser på skolan som upplevs som otrygga så har omklädningsrummen kontinuerligt varit en sådan plats, men nu uppger eleverna inte att platsen är otrygg längre, säger Linda Johansson.

Kan man öka tryggheten på andra sätt, exempelvis genom att ha personal?

– Vi har jobbat med åtgärder som att ha personal i omklädningsrummen och ha ett avgränsat utrymme i omklädningsrummen. Men inga av de åtgärderna har gett den effekt som jag har önskat. Så därför tog vi det här beslutet. Vi ser att det ger en stor skillnad på närvaron och tryggheten, säger Linda Johansson.

Men hur tänker ni kring hygien? Blir inte elever svettiga och vill duscha?

– När jag åt lunch häromdagen kom det några elever som hade varit ute på rasten och var jättevarma och svettiga. Men jag håller med om den tanken och säger inte att den är felaktig. Nackdelen med metoden är att det finns elever som vill duscha. Jag pratade med pedagogen om hur många som önskar att duscha och det är kanske en eller två vårdnadshavare i deras klasser som har lyft frågan, säger Linda Johansson.

Enligt henne så är det här beslutet inte huggit i sten. Man kommer att följa upp det och kan komma ändra sig i framtiden.

– Vi för en dialog på skolan om detta, säger Linda Johansson.

Det är alltså enbart elever från årskurs ett till tre på skolan som inte får duscha. Eleverna i årskurs fyra till sex får välja själva hur de vill göra.TV-klipp och nyheter

Anders Thornberg:
NYHETER 2024-07-19 KL. 12:50
Premium

Anders Thornberg: "Det har varit en jobbig tid"

Utredningen läggs ner – "Går inte att bevisa oaktsamhet"

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år
FAMILJ 2024-07-18 KL. 20:00
Premium

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år

Kom hit som student: "Tiden här har påverkat mig"

SOK accepterar ärendet i OS-härvan
SPORT 2024-07-18 KL. 14:38
Premium

SOK accepterar ärendet i OS-härvan

Gyllene Tider för Sommartider
NYHETER 2024-07-18 KL. 11:45
Premium

Gyllene Tider för Sommartider

Micke Syd på plats i Kungsbacka: "Allt i filmen har hänt"

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad
NYHETER 2024-07-18 KL. 07:00
Premium

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad

Telefonerna på sjukhuset trasiga

Den tolfte spelaren?
FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Premium

Den tolfte spelaren?

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-07-19 KL. 20:05
Kungsbackatalangen hemkommen från EM

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.