NYHETER 2021-10-13 KL. 15:00

Skolan vill certifiera yrkesutbildningar

Av Ann Kristin Ekman

Besöksnäringen skriker efter arbetskraft, samtidigt som intresset för att gå de riktade gymnasieutbildningarna minskar. Nu ansöker Elof Lindälvs gymnasium om att certifiera sina utbildningar inom hotell och turism samt restaurang och livsmedel.

Skolan vill certifiera yrkesutbildningar
Hotell och turism- samt restaurang- och livsmedelsprogrammen på Elof Lindälvs gymnasium har samarbetat med lokala näringsidkare för att sätta ljuset på vad branschen efterfrågar. Foto: Ann Kristin Ekman

Pontus Isacson, hotellchef på Hotell Halland suckar lätt.
– Vi har jättesvårt att få fatt på personal, och det gäller inte bara oss. Ta kockar till exempel. Det är ett högstatusyrke, ändå har till och med lyxkrogarna inne i Göteborg svårt att få fatt på personal. Samtidigt är det svårt för oss att riktigt kunna avgöra vilken kompetens personer har som söker jobb hos oss. Kan de verkligen det som vi har behov av?

Lokala näringsidkare

Han är en av flera deltagare i en styrgrupp som tillsammans arbetat med en ansökan om Visias kvalitetscertifiering av utbildningar inom besöksnäringen. Utöver Pontus Isacson består gruppen av Marie Cerwin, utbildare inom turism och hotell och mångårig entreprenör, Patrik Olderius, VD Tjolöholms slott, Ann-Marie Sköld, hotellchef Åby hotell, Charlotte Costerdal, lärare och avsvarig för arbetsplatsförlagt lärande på restaurang- och livsmedelsprogrammet, Oscar Wretling ansvarig för det arbetsplatsförlagda lärandet på hotell- och restauramgprogrammet, Anna Frykman, utvecklare besöksnäring i Kungsbacka kommun, Eva-Lotta Magnusson, utvecklare näringsliv och Catharina Thorell, yrkeslärare på hotell- och turismprogrammet.
Tillsamman har man bland annat tittat på vilka önskemål som finns från branschens sida, när det kommer till utbildningarnas innehåll.
– En certifiering är en signal om att utbildningen håller viss standard Inte minst kan det nog få en del föräldrar att tänka om, som inte vill att deras barn ska gå en praktisk utbildning utan en traditionell högskoleförberedande. Men där har vi också själva en viss skuld! Det pratas så mycket om att servicebranschen består av en massa instegsjobb, vilket är samma som att säga att det inte skulle gå att göra karriär. Men det finns en rad olika möjligheter, säger Patrik Olderius.

Om ansökan om certifiering går igenom kommer den att gälla helt för de elever som börjar programmen redan nästa år. Men även de elever som redan går utbilningen kommer att kunna göra kompletteringar, för att lämna utbildningen med certifieringen i bagaget.Magplask för Aranäs
HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30

Magplask för Aranäs

Mittbackens förlösande mål
FOTBOLL 2021-10-23 KL. 16:55

Mittbackens förlösande mål

Åsa stormar mot seriesegern

Nya chefer till Kulturskolan
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 20:00

Nya chefer till Kulturskolan

Temadag med digitala möjligheter
NYHETER 2021-10-22 KL. 18:00

Temadag med digitala möjligheter

Berättarfestival på Fyren
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 14:30

Berättarfestival på Fyren

Elektronen flyttar till Fyren
NYHETER 2021-10-22 KL. 09:00

Elektronen flyttar till Fyren

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka
NYHETER 2021-10-22 KL. 07:00

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30
Magplask för Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.