NYHETER 2022-01-19 KL. 06:40

Skogsbacke blir till 20 nya bostäder

Av Kristian Alm

I dag är det ett brant område som används av förskolebarn som lekskog. Nu kan delar av marken förvandlas till 20 bostäder alldeles intill Särö centrum.

Skogsbacke blir till 20 nya bostäder
Illustration: WillaNordic/ARTkitekt Design

TV-klipp och nyheter

Det handlar om fastigheten Bukärr 1:9 mitt emot Särö skola. Där har en privat fastighetsägare (Brorstrom Hill ) ansökt om att få bygga, och efter en del diskussion har nu kommunen tagit fram ett förslag till detaljplan.
I branten skapas utrymme för sex tvåplans radhus och ett flerfamiljshus med åtta lägenheter. Flerfamiljshuset är tänkt att byggas med ett torn, för att påminna om den så kallade tornvillan som stod på platsen fram till för några decennier sedan.
Det kommer att bli en fin utsikt från höjden, och dessutom får husen naturen runt knutarna.
Just när det gäller naturen skulle det kanske kunna komma en del synpunkter. Det fungerar idag som lekområde och strövområde. Förskolebarnen mitt över har fått tycka till, och så här säger Barnen på Skalmans förskola:
”Ta inte bort hela skogen. Tänk på växterna som vill växa där och djuren som vill bo där. Förstör inte träden för de är bra för naturen. Djur bor där inne. Spara träd och mossa. Det bor rådjur, rävar, harar, möss, myror, fåglar, ekorrar, älgar och gråsuggor här."
För att tillmötesgå barnen och kringboende lämnas skogen i nordöst orörd, men för att ta sig dit kommer förskolorna i framtiden att behöva ta sig igenom bostadsområdet.
Egentligen stämmer inte förslaget överens med översiktsplanen, men det är mer formalia. Den nya översiktplanen klubbades i november och där finns bostäder med i området, även om det inte hunnit vinna laga kraft ännu.
Förslaget ställs ut för synpunkter på flera ställen i kommunen fram till den 15 februari. (Läs mer på kommunens hemsida under aktuella projekt).

TV-klipp och nyheter

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över
BOSTÄDER 2024-03-19 KL. 06:58
Premium

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över

Kommun och grannar får återigen fel om villa med pool

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Jubilaren Annika är alltid på språng
FAMILJ 2024-03-17 KL. 17:45
Premium

Jubilaren Annika är alltid på språng

Aupair-åren i Florida gav minnen för livet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.