NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Sjukdomar gör att kommunen nu måste ta bort ett antal träd i de centrala delarna av stan. Det handlar både om almar och om ett stort bokträd som ska fällas.

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
Flera av almarna i Stadshusparken ska fällas efter att de drabbats av en svampsjukdom. Foto: Pressbild.

TV-klipp och nyheter

Almsjuka har blivit allt vanligare i Sverige och nu har även träden i Stadshusparken i Kungsbacka drabbats. Därför ska flera av träden nu fällas.

- Det är alltid tråkigt när träd blir sjuka och behöver tas ner, men tar vi inte ner träden så finns det risk att just de här träden faller eller att grenar faller. Men stammarna efter träden kommer fortfarande till användning trots att vi tar ner dem, barken och grenar kommer att gå till förbränning och bli värme till hushåll. Dessa delar bränns för att inte föra vidare smittan. De avbarkade stammarna riskerar inte att föra vidare smittan, utan de kommer att återanvändas på lekplatsen och i parken bland annat i Björkris, säger Anna Welandson, enhetschef på trafik och utemiljö i kommunen.

Träden smittas av en svamp som överförs från träd till träd. Svampen överförs antingen genom en liten skalbagge, skalbaggens larver eller svampens sporer. När en alm har fått svampen så lever den i trädets kärlsträngar och blockar vatten och näringstransporten så att trädet vissnar och dör.

Även ett bokträd i parken måste fällas. Här är anledningen att trädet drabbats av svampsjukdomen jätteticka, som angriper trädets rötter. Målet är att träden ska ersättas.

– För att minska sårbarheten i framtiden så behöver vi ersätta träden med en större variation av både inhemska och exotiska träd som är bättre på att tolerera de speciella levnadsvillkoren som finns i en stadsmiljö. Vi väljer inhemskt växtmaterial i första hand och vi prioriterar arter som gynnar insekter och fåglar, skriver kommunen i ett pressmeddelande.


TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.