NYHETER 2023-02-01 KL. 11:45

Samverkan ska stoppa ungdomsstök

Av Christina Wagner

Särö föräldraförening och skola vill samarbeta med näringsidkare, kommunrepresentanter och polis för att komma till rätta med ungdomsstök i Särö centrum. Nyligen anordnades ett välbesökt möte på skolan om problematiken med bland annat droger bland unga.

Samverkan ska stoppa ungdomsstök
SKAPAR TRYGGHET. Ceclilia Hornö Eriksen tillsammans med enhetschef Maria Ivansson och skoladminsitratör Gurid Jerndal. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Samarbetet mellan skolan och föräldraföreningen har pågått ett tag, mötet skulle bidra till en bredare samverkan och en möjlighet för fler föräldrar att få en bild av hur läget faktiskt ser ut i Särö. Tidigare har det varit svårt att få dem att bli delaktiga i samrådsmöten och nattvandring för ett tryggare Särö, den här gången kallade man till ett större möte på skolan där polis, kommun och näringsliv var med. Även föräldrar från Kullavikskolan och Maleviksskolan var inbjudna på temat dialog om ”hur vi skapar och vidhåller ett tryggt Särö”.
– Det blev mycket bättre uppslutning än vi vågade hoppas på. Dialogerna var väldigt bra, man kände att det var bra att vi hade en lång bakgrundsbeskrivning. Det kändes som föräldrar förstod och vill vara med en del, säger Cecilia Hornö Eriksen från Särö föräldraförening.

Värre i höstas
Ungdomarna samlas i centrala Särö både på vardag och helger. Majoriteten är bra och skötsamma ungdomar, men en mindre klick ställer till det. På senare tid är problemet smällare, men en ungdomsundersökning och polisen vittnar om problem med både droger och alkohol.
– Från att ha varit lugnt och idylliskt, som man vill att det ska vara, så är det inte längre så i verkligheten. Så vi var ett tiotal som drog igång detta och har marknadsfört det jättehårt, och har tagit med näringslivet. Jag har tidigare nattvandrat i många år och kanske sett någon överförfriskad man cykla hem på natten. Men i höstas när jag gick var det jättestökigt, jag bevittnade en drogförsäljning mitt fram ögonen på mig, berättar Cecilia Hornö Eriksen.
Nicklas Österström, Hemköps ägare i Särö, var en av de inbjudna som delade erfarenheter.
– Vi drog lite om våra problem, alla har ju sitt. Någon har lite förstörelse och graffiti, jag har mer snatterier och lite attitydsproblem med ungdomarna som kommer. Så det var lite olika.

Lättare att samverka
Han är oerhört positiv till föräldragruppen och att så många kom till mötet.
– Det finns en stark vilja hos alla att få detta att fungera. Vi trodde inte att det skulle komma så många, det visar ju bara att det är ett problem.
Han berättar att det finns kameror i centrum och att de olika företagen i området gått med i en samverkansgrupp på Whatsup tillsammans med föräldraföreningen, skolan och fritidsledare. Med mötet fick de både ett ansikte och kontaktuppgifter till varandra, som gör det lättare att kunna ta tag i problematiken.
– För Särö centrums del så gäller det att vara lite obekväm. Att fråga ungdomarna vad de gör och röra sig i området inte bara dagtid utan även nattetid. Tanken är att ha koll helt enkelt, och även kommunicera med varann om nåt händer. Om man ser någon droghandel, skadegörelse eller något annat, säger Nicklas Österström och fortsätter:
– När det gäller droghandeln så vet polisen mer, men de förflyttar sig hela tiden. Ibland står de på vår parkering, ibland på baksidan och vid däckverkstan. Vad jag förstår av polisen så har det gått ner till 12-årsåldern och uppåt, så det är skrämmande. Men det känns som en stark och bra grupp, vi ska nog kunna få ordning på detta.



Inte unikt
Erik Jonasson, fritidsledare på Blå huset intill skolan, var också med på mötet.
– Händer det något på ett ställe, om det är skolan, tappen eller affären, så påverkar det alla ställena runtomkring. Det var det som gjorde att jag var med, för att få igång ett samtal emellan, säger han.
Föräldrar som själva inte tror sig ha ungdomar ute bör också vara med, trygghet för ungdomar berör allas barn i Särö med omnejd, menar Cecilia Hornö Eriksen.
– Oavsett så rör sig allas våra barn i den miljön. De möter smällare, droger, alkohol och moppar som är trimmade för de är ju därute. Trygghet handlar om att känna sig trygg, definitionen varierar från person till person. Problemet är heller inte unikt för oss utan finns i hela Sverige, man behöver jobba på ett sånt här sätt.
Den 21 mars kl 18.00 blir det nytt möte i Särö matsal på samma tema.
– Det är viktigt att många kommer då också, säger Cecilia Hornö Eriksen.





TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.