NYHETER 2022-09-09 KL. 19:35

Samlades på torget för att hedra och minnas suicidoffer

Av Anton Lorentzson

Den suicidpreventiva dagen infaller den 10 september. Men redan på torsdagen den 8 september hölls en minnesstund på torget i Kungsbacka. En minnesstund för att hedra och minnas suicidoffer. Men också för att väcka uppmärksamhet om problemet.
– Det är ett jättestort problem, men det här kommer bli väldigt vackert, säger Ulrika Scott Malmgren, grundare av Änglaföräldrar och arrangör av minnesstunden.

Samlades på torget för att hedra och minnas suicidoffer
Ulrika Scott Malmgren höll ett tal på torget under minnesceremonin. Foto: Anton Lorentzson

2019 förlorade Ulrika Scott Malmgren sin son i suicid. Till människorna som samlats på torget berättar hon att det inte fanns någon stödgrupp och ingen att prata med. 2021 valde hon att agera själv och bildade Facebookgruppen Änglaföräldrar. I maj i år gjorde hon om gruppen till en förening.
– Vi är 18 medlemmar som alla förlorat ett barn. Tolv totalt. Föreningens syfte är att för att förbättra arbetet med suicid-prevention. Vi är även med i kommunens arbete, eftersom vi är levande exempel på hur det är. Tanken är att vi ska lära oss mer om suicid, men också leta upp goda exempel på vad man kan göra och försöka implementera det där det behövs, säger Ulrika Scott Malmgren.

Tillsammans med Svenska kyrkan i Kungsbacka arrangerade man under torsdagen en minnesstund på torget utanför kyrkan. På plats var också representanter från Suicide Zero och Suicidprevention och Efterlevandestöd (SPES). Ulrika Scott Malmgren berättar att förhoppningen är att minnesstunden ska bli en årlig händelse, för att belysa problemet med suicid.
– Det är ett jättestort problem. Jag läste statistik igår om att omkring 1 500 personer tog livet av sig under 2021. Mörkertalet är nog rätt stort där också. Så jag hoppas att det kommer mycket folk och att de inser hur allvarligt det är med suicid och hur vanligt det är. Sen att de inser att vi och kyrkan finns. Det finns aktörer som ställer upp och pratar om man mår dåligt. Det är det jag hoppas på, att belysa problemet.

Det samlades en hel del människor på torget och alla gick sedan in i kyrkan för att tända ljus. Där blev det också musik och det visades ett bildspel på människor som tagit sitt liv. Deltagarna på minnesstunden bjöds till sist på fika.Ljus tändes för att hedra och minnas suicidoffer. Foto: Anton LorentzsonSENASTE TV-NYHETERNA

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock
KULTUR & NÖJE 2022-09-25 KL. 15:30

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Restauranger inställda på tuffare tider
NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Chockstarten avgjorde derbyt
FOTBOLL 2022-09-24 KL. 18:40

Chockstarten avgjorde derbyt

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare
NYHETER 2022-09-24 KL. 17:00

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare

Fler nyheter