NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Av Julia Sandstén Vikberg

Säkerhetsincidenter har inträffat på Ringhalsgenom åren. Men enligt kärnkraftverkets presschef Anna Collin är säkerheten god, både för de egna medarbetarna och för omgivningen.
– Vi arbetar mycket med att vår verksamhet inte ska drabba tredje man. Jag skulle säga att allt vi gör handlar om det, säger Anna Collin.


Kärnkraftverkets presschef Anna Collin. Foto: Julia Sandstén Vikberg

En felaktig hantering av radioaktiva ämnen kan vara livsfarlig. Därför krävs helt andra säkerhetsrutiner för att driva ett kärnkraftverk än en vanlig verksamhet.
– Säkerhetskulturen är väldigt stark inom kärnkraften. Det är något som vi påminns om hela tiden, säger Anna Collin.
Kärnkraftverken i Sverige har en generös mängd regler och lagar som de måste följa och de granskas kontinuerligt av externa aktörer. För det första är kärnkraftverkens system och anordningar byggda med stora säkerhetsmarginaler. De är utrustade med parallella säkerhetssystem som är oberoende av varandra så att ett fel i ett system inte leder till ett haveri. Enligt Anna Collin är också alla som jobbar på Ringhals utbildade i de säkerhetsrutiner som gäller och medarbetarna gör inte heller några jobb i anläggningarna utan att först analysera det innan.
– Vi har strålskyddsspecialister som inför allt arbete som görs i anläggningen görs undersökningar, kartläggningar och analyser. Vi ska alltid ha tid att tänka efter innan och göra välavvägda bedömningar. Säkerheten har alltid högsta prioritet, säger Anna Collin.

Flera säkerhetsincidenter
Trots säkerhetsrutinerna har det genom åren ändå skett en del incidenter på Ringhals. Kärnkraftverket har till och med varit under särskild tillsyn av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) under fyra år på grund av brister i bland annat säkerhetskulturen. Det var 2009 som SSM inledde tillsynen efter att ett 60-tal säkerhetsincidenter och händelser hade rapporterats från kärnkraftverket och det dröjde till 2013 innan SSM bedömde att bristerna var åtgärdade. Men i SSM:s senaste värdering av Ringhals säkerhet från i år bedömer man att kärnkraftverkets anläggning är i gott skick och att verksamheten åtgärdar brister när de upptäcks. Enligt Anna Collin är kärnkraftverket säkert.
– Ja, det är det. Vi följer alla krav och riktlinjer som vi får från svenska myndigheter. Vi har en stark säkerhetskultur och arbetar mycket med att vår verksamhet inte ska drabba tredje man. Jag skulle säga att allt vi gör handlar om det. En säker och stabil drift är vår ledstjärna, säger Anna Collin.

Medarbetarna skyddar sig från strålning
Ringhals jobbar också mycket för att förebygga att de som jobbar där ska utsättas skadlig strålning. Medarbetare som jobbar inom någon del av reaktorn där man kan utsättas för strålning utrustas alltid med den skyddsutrustning som behövs samt har en dosimeter på sig, som mäter om man själv utsätts för strålning och kan larma om det finns strålning i närheten.
– Vi vissa arbeten, som sanering av reaktorbasängen, kan man få en dos men den är väldigt låg och långt under gränsvärdena som är satta. Fördelen med radioaktivitet är att det går att mäta. Om du har varit inne i anläggningen och fått med dig ett radioaktivt dammkorn så larmas det när du söks av i samband med att du går ut. Så då kan du tvätta av dig det. Om man har tagit emot någon stråldos står det hur stor den är, säger Anna Collin.
Enligt henne är man noga med att säkerställa att ingen medarbetare utsätts för strålning i en mängd som kan vara farlig.
– Det här är något som man är väldigt noga med och som man har uppföljning på. Sedan har vi också regelbundna läkarbesök för medarbetarna. Och är man gravid får man byta arbetsuppgifter, säger Anna Collin.


Aranäs slarvade bort segerchansen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Premium

Aranäs slarvade bort segerchansen

Juligt med Elvis på teatern
KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Premium

Juligt med Elvis på teatern

SENASTE TV-NYHETERNA

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 10:13
Premium

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen

Smycken stals vid möbelköp
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 09:00
Premium

Smycken stals vid möbelköp

"Man tappar förtroendet för människor"

Olycka stoppar tågtrafiken
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 07:30

Olycka stoppar tågtrafiken

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad
NYHETER 2022-12-08 KL. 21:00

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad

De ska styra kommunen
POLITIK 2022-12-08 KL. 19:00
Premium

De ska styra kommunen

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna
HANDBOLL 2022-12-08 KL. 16:30

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Aranäs slarvade bort segerchansen
Premium | KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Juligt med Elvis på teatern
Premium | KRÖNIKOR 2022-12-09 KL. 15:00
Krönika: Blötläggningsdags

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.