Så många ukrainska flyktingar ska Kungsbacka ta emot
Av Johanna Simonsson
Kungsbacka kommun ska ta emot 874 ukrainska flyktingar enligt den nya fördelningsmodellen som förväntas träda i kraft den 1 juli. Det beslutade Migrationsverket i slutet av förra veckan.
– Vi kommer naturligtvis lösa detta, men det kommer inte göras utan en kraftsamling från hela kommunen, säger Malin Aronsson, Kommundirektör i Kungsbacka.
Malin Aronsson, kommundirektör i Kungsbacka. Foto: Norra Halland
Hela region Halland ska ta emot 2 974 flyktingar från Ukraina och fördelningen till kommunerna har gjorts i dialog med Länsstyrelsen Halland. Antalet är baserat på antagandet att det kommer 76 000 ukrainska flyktingar till Sverige i år förklarar Thijs den Teuling, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Hallands län.
– Talet är en modellfördelning som Migrationsverket jobbar med tills lagen träder i kraft. Hittills är det faktiska talet lägre.
Han berättar att än så länge har cirka 37 000 ukrainska flyktingar sökt skydd till Migrationsverket sedan den 24 februari, när Ryssland invaderade Ukraina.
– Nu finns det 214 skyddsökande från Ukraina i Kungsbacka, säger han.
Kommundirektören Malin Aronsson säger att de inte fått det slutliga beslutet från Migrationsverket till sig än, men att det är den siffran som figurerat under dialogerna.
– Vi har inte 874 tomma platser, utan vi kommer behöva ställa i ordning nya lokaler. Vi jobbar med det för fullt, men sen tror vi heller inte att alla flyktingar kommer den 1 juli.
Även om förutsättningar inte är helt klara än så har kommunen börjat förbereda för flyktingmottagandet. Eftersom lagen väntas träda i kraft mitt i sommaren när många är på semester är det viktigt att börja planera innan. Den största utmaningen för kommunen kommer bli bostäder och Malin Aronsson säger att de kommer behöva hjälp från andra aktörer i samhället och från privatpersoner.
– Vi har redan en lista där människor tidigare anmält intresse för att hjälpa till och nu kollar vi om det fortfarande är aktuellt.
Kommunen har ännu inte fått ersättningsmodellen från Migrationsverket och Malin Aronsson säger att de inväntar den för att veta hur de ska kunna betala privatpersoner som tar emot flyktingar.
Majoriteten av flyktingarna från Ukraina är kvinnor och barn, och Malin Aronsson räknar med att det kommer vara ganska många som behöver skola och förskola. Skolplatserna är inte ett problem men logistiken mellan boende och skola kan behöva lösas med skolbuss.
– Det kanske inte synkar med skola och närliggande boende. Vi får ju ta boende i anspråk där det finns.
Malin Aronsson säger att Bukärrsgården redan använts åt Migrationsverket tidigare i år och att de har planer på att återöppna den. Utöver det vill hon inte gå in på exakt vilka platser som kan bli aktuella för boende, eftersom det inte är bestämt i nuläget.
– Det är en stor del av det totala mottagandet som går till Halland och Kungsbacka. Men vi tar vårt ansvar och kommer klara av detta även om det är en utmaning för oss som kommun.