NYHETER 2024-10-01 KL. 20:00

Så länge stannar gifta par i Kungsbacka tillsammans

Av Ronny Karlsson

Är du gift och bor i Kungsbacka? Då är chansen stor att det förblir så längre än för andra i landet. Kungsbacka tillhär nämligen de kommuner i landet där äktenskapen vara längst tid.

Så länge stannar gifta par i Kungsbacka tillsammans
Gifta par i Kungsbacka förblir gifta längre tid än riksgenomsnittet. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Det är Länsförsäkringar som tagit fram statistik på hur länge äktenskapen håller i olika svenska kommuner.

Skillnaderna mellan topp och botten är stora. I Vilhelmina håller ett äktenskap i genomsnitt 19,5 år, medan gifta par i Sundbyberg i genomsnitt håller ihop i 9,2 år.

Kungsbacka tillhör de kommuner i landet där äktenskapen håller längst tid. 13,7 år håller äktenskapen i vår kommun i genomsnitt, och det ger plats 20 av landets 290 kommuner.

Vid en skilsmässa kan det bli betydligt dyrare att leva för båda parter, inte minst om flyttlasset går från en villa med normala vardagsutgifter till två separata bostadsrätter på 75 kvadratmeter. För de nyskilda kan separationen innebära en ökad månadskostnad på omkring 10 000 kronor.

- Att skiljas kommer med stora ekonomiska kostnader. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart vid en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att ensam stå för kontantinsatsen och löpande boendeutgifter för räntor och amorteringar. För vissa kan det vara helt omöjligt att klara alla nya omkostnader på egen hand utan att behöva flytta till annan ort eller bo på mindre boyta, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Här är Länsförsäkringars råd till de personer som funderar på att separera:

* Gör en budget för er nya ekonomi: Räkna igenom din nya ekonomi för att ta reda på ”om” eller ”hur” det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad? Ta gärna hjälp av banken.

* Bygg upp ett frihetskapital: Se till så att du har en buffert, i tillägg till ett långsiktigt sparkapital, som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende. Om ni har olika stora inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Tänk på att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods och ska delas lika i skilsmässan om ni är gifta.

* Den som tagit större ansvar för hem och barn ska kompenseras: Är du den som tagit störst ansvar för barnen under föräldraledigheten samt arbetar mer deltid och vabbar? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom.

* Ställ er i bostadskö: Se till att du har flera boendealternativ om det skulle behövas. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende.

* Ordna juridiska avtal: Se till så att all juridik är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

* Var noga med beslutsdatumet: Den dag då själva ansökan om skilsmässa registreras hos tingsrätten, den så kallade brytdagen, har stor betydelse för bodelningen. Det är tillgångarna och skulderna som finns i boet just vid detta datum som kommer att ingå i bodelningen. Det innebär alltså att om din partner köper en bostadsrätt efter brytdatumet, så ingår inte värdet av denna i det gemensamma boet. Inte heller om din partner skänkt bort en större summa pengar före brytdatumet.

* Se över och uppdatera dina papper: När du väl har tagit dig igenom separationen är det dags att ta ett omtag vad gäller dina viktiga papper. Se över dina försäkringar, behöver dessa någon annan förmånstagare? Behöver du höja din premie? Vem står som arvtagare på testamentet – kanske behöver du utse förvaltare som kan förvalta barnens arv om du går bort?

ANNONS



TV-klipp och nyheter

Han lär ut hur du förstår hästar
SPORT 2024-10-01 KL. 21:00
Premium

Han lär ut hur du förstår hästar

Sång och humor ska ge ny bild av musikalen
KULTUR & NÖJE 2024-10-01 KL. 19:15
Premium

Sång och humor ska ge ny bild av musikalen

"Vårt sätt att erövra genren och verkligen ge vår bild av den"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.