NYHETER 2023-05-10 KL. 12:30

Så här växer nya centrum i Kungsbacka fram

Av Kristian Alm

Så här växer nya centrum i Kungsbacka fram. Det handlar om en rad olika satsningar som ska bli verklighet.

Så här växer nya centrum i Kungsbacka fram
Här är de olika buggprojekten i centrala Kungsbacka.

TV-klipp och nyheter



1. Tingberget
Aranäs ska renovera hela det 60 år gamla området, och dessutom byggs tre punkthus med 84 lägenheter längs med Kungsgatan. Inflyttning i nya husen 2025, medan renoveringen utförs i etapper och ska vara helt klar 2028. Nybyggnationen blir en viktig del av den västra entrén in till staden.



2. Gjutaren och Liljan
Där Bröderna Henrikssons stenhuggeri och andra företag håller till ska det bli 300 bostäder, ny skola och kanske en förskola.
Det nya bostadsområdet kommer bidra till att binda samman innerstaden, Kungsmässan och norra delen av centrala Kungsbacka.
Detaljplanen antas förhoppningsvis till sommaren, men sen är frågan när bygget kan komma i gång. Det avgör konjunkturen och ägaren Riksbyggen.
Men Gjutaren och Liljan förresten – vad är det för konstigt namn? Jo, det är det två kvarteren som heter så. Vad Riksbyggen väljer att kalla området när de börjar sälja lägenheter återstår att se.



3. Valand
Efter många års planering kom bygget av Aranäs prestigeområde Valand äntligen igång 2018. Åtta kvarter med 320 lägenheter och massor av affärslokaler planeras. Det minst sagt färgglada p-huset var först ut. Sen har kvarteren Elegansen och Rebellen tagit form, och fyllts av kapitalstarka köpare, men när konjunkturen störtdök blev det tvärstopp. För några veckor sedan meddelade Aranäs att nästa kvarter pausas. Kopplingen mellan innerstaden och Kungsmässan har visserligen skapats, men den tänkta promenaden med restauranger och affärer är än så länge lite haltande.



4. Ejdern
Kvarteret Ejdern är en del av stadsomvandlingsprojekt Väster om ån som syftar till att länka samman innerstaden och Kungsmässan. I dag är det huvudsakligen en stor parkeringsplats, men här ska bli 250 bostäder, kontor, affärslokaler, ytterligare ett p-hus och skönt strandhäng vid Kungsbackaån. En nyckelfråga är om Alléskolan ska stå kvar. Planprogrammet visade på alternativ både med och utan skolan. Det blir upp till politikerna att sätta ner foten. En markanvisningstävling ska hållas till hösten. När den processen är beslutad och klar startar detaljplanearbetet. Då troligtvis till våren 2024.



5. Innerstaden
Här finns flera mindre bostadsprojekt på gång. Men de senaste veckorna ha de skjutits upp ett efter ett.
Kvarteret Banken på Kungsbacka torg ska utvecklas med längre galleria och 60 bostäder samtidigt som kulturhistoriska byggnader ska bevaras. Den så kallade Brända tomten ska bebyggas med nya bostäder och butiker.
Men båda projekten ligger just nu på is.
Facklanhuset är snart färdigrivet, men vad det ska bli framtiden är oklart. Till att börja med gör Aranäs om det till en tillfällig park.
I kvarteret Söderbro där Norra Halland ligger ska det gamla tryckeriet rivas och bli bostäder, medan garveriet, stans äldsta industribyggnad bevaras. Men detaljplanen är knepig och dröjer.
Tvärs över Kyrkogatan ligger en tom tomt sedan länge, där ägaren Tuve bygg ännu inte kommit överens med byggförvaltningen.



6. Aranäs stadsdel
De tre kvarteren mellan nya p-huset Linden och Söderstaden börjar ta form. Lindens park, som området döpts till, ska rymma 350 hyresrätter, och det är inflyttning i första delen under hösten 2024.
Hela området kallar kommunen för Aranäs stadsdel, och det omfattar hela vägen från Lindens torg till Kungsbacka sportcenter, badhuset Engelska skolan och den kommande arenan.
Men det finns fortfarande ett ”hål ”i planeringen, det som kallas Aranäs fyra, det vill säga parkeringen mitt emot Aranäsgymnasiet.
Det finns med som en huskropp intill sporthallen på bilden. Från början var tanken billiga smålägenheter i HSBs regi, men de hoppade av. Enligt planchef Ida Lennartsson är tanken att göra ett omtag nästa år och markanvisa till en byggare. Vilken typ av lägenheter är däremot osäkert.



7. Arenan
Kungsbacka arena väntas stå klar 2027. Här kommer det finnas möjligheter för både elitidrott, större evenemang och kanske restaurang och företagslokaler. Just det sistnämnda har vållat skarp debatt. Ska verkligen kommunen bygga kommersiella lokaler? Skiljelinjen skär tvärs igenom den beslutande Alliansen, där flera tongivande politiker protesterar och menar att det är en uppgift för näringslivet.



8. Sydöstra centrum etapp 1
Idag är det ett kontors- och företagsområde med bensinmack och bilförsäljning, men nu är tanken att det ska bli bostäder och en del av centrum.
Sydöstra centrum, som området än så länge kallas, är uppdelat i flera etapper. Den första mellan polishuset och Hantverksgatan, där det möter resten av industriområdet Inlag. Totalt kan det få plats upp till 900 bostäder i den här etappen, men hus längs Varbergsvägen som är sju våningar höga.
Planen innebär en ny sträckning av Lantmannagatans norra del samt en breddning av Varbergsvägen.
Bebyggelsen längs med järnvägsspåret kommer eventuellt i ett senare skede.



9. Sydöstra centrum etapp 2
Etapp 2, på andra sidan av Varbergsvägen, ligger längre fram tiden. Den innebär att brandstationen måste flytta (just nu talas det om Klovsten). Här kan i grova tal rymmas 400-600 bostäder, tippar planchef Ida Lennartsson. Husen öster om Syrengatan kommer eventuellt i ett senare skede.


Kungsbackaloppet i bilder
NYHETER 2024-04-20 KL. 14:43
Premium

Kungsbackaloppet i bilder

TV-klipp och nyheter

USB-lampor – lysnande ny trend
BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
Premium

USB-lampor – lysnande ny trend

Fyr får klartecken i Åsa
NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Premium

Fyr får klartecken i Åsa

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 14:43
Kungsbackaloppet i bilder
Premium | BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
USB-lampor – lysnande ny trend
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.