NYHETER 2022-01-15 KL. 10:00

Så blir nya Skårbyskolan

Av Kristian Alm

Just nu är det bara en åker. Men om ett drygt år ska Skårbyskolan med över 600 elever stå klar som ett självklart centrum för den nya etappen av Björkris.

Så blir nya Skårbyskolan

Kungsbacka växer snabbt norrut. Den nya etappen av Björkris rymmer runt 650 bostäder, skola och förskola. Bostadsbolaget Trollängen står bakom, precis som med första delen (i samarbete med Franshill).
Björkris har blivit en succé, där de relativt billiga bostäderna har lockat många unga familjer.
Men fortfarande ligger bostadsområdet lite "utslängt" vid norra infarten till staden. Det ska det bli ändring på de närmaste åren. De första husen i etapp två är på gång. Säljstarten blir efter sommaren, och först ut är Kungsbackas hittills högsta hus: ett tiovåningshus och ett niovåningshus. Byggstart planeras till i sommar.


Mycket glas knyter samman lokaler och utsida med insida.


På sikt ska det även bli en ny stadsdel öster om Hede station med runt 1 000 bostäder. Och eftersom skolorna i norr – Älvsåkerskolan, Björkrisskolan och Hedeskolan – varit överfulla i flera år är den nya Skårbyskolan efterlängtad. Den planeras ta över de äldre eleverna från de andra skolorna (se artikel intill).
Skolan byggs i 4 våningar och kommer kunna ta emot drygt 600 elever. Den följer den mallen för hur Kungsbackas skolor numera ska se ut, med så kallade hubbar (centralpunkter) där 75-120 elever har sin samlingspunkt och salar.
Det är yteffektivt, och påstås "skapa trygghet för eleverna och ge förutsättningar att organisera lärandet på ett sätt som gynnar elevernas måluppfyllelse."
Nya Bräckaskolan följer delvis den ordningen, och Hålbäcksskolan har nyligen byggts om enligt samma princip. Att följa en mall sparar också pengar när arktitekter och byggare kan använda en och samma grund, även om skolan sen måste anpassas till miljön omkring den.


En ljus och luftig entré med träkänsla.


En annan grundtanke är att skolan ska öppnas upp för föreningar på kvällstid, i stället för att som i dag stå tomma stora delar dygnet.Inte minst är det viktigt när det gäller idrottshallen. Skårbyskolan får en fullmåtts idrottshall med läktare med plats för 300 åskådare.
Det är inte billigt att bygga en så stor skola. 214 miljoner är budgeten satt till. Flodéns som även bygger Varlaskolan, vann upphandlingen, och ritat skolan har Yngve Lundh arkitekt AB gjort.
– Priset blev ungefär som planerat, säger Peter Johansson som är projektsamordnare på Service.
Det är snabba ryck som gäller om skolan ska kunna stå klar till höstterminen 2023.
– Ja, vi har inte fått startbesked än, men tillåtelse att göra lite förberedande arbeten. Tanken är att börja påla vecka 5. Det är en tuff byggtid, men Flodéns har ju nappat på det. Sen kan förstås allt hända...

Björkris 2a
Cirka 600 bostäder varav minst en tredjedel hyresrätter
Förskola med cirka 10 avdelningar
Skola för drygt 600 elever
Idrottshall
Äldreboende (som uppförs just nu strax norr om)


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-