Första advent är det dags för den traditionsenliga julmarknaden på Kungsbacka torg. I år har marknadsytan utökats och rekordmånga utställare kommer vara på plats.
På julmarknaden den 1 december kan besökarna träffa lokala föreningar, smaka på god mat, njuta av julmusik och strosa bland utställare. Tidigare har marknaden öppnat klockan 12, men i år blir det i stället klockan 11.
– Besökarna kommer få en stor dos av jul och det blir alltid en härlig gemenskap bland alla som är där, säger David Dagemark som är evenemangsansvarig på Kungsbacka kommun.
Rekordmånga utställare väntas, framför allt är det inom hantverk och mat som ökningen har skett.
– Vi har över hundra utställare om man räknar med UF-företagen, de är ett uppskattat inslag som lockar många besökare.
Marknadsytan har i år utvidgats med Facklantomten intill kyrkan. Här kommer barnen få testa ponnyridning och åka brandbil. Norra Halland ser också till att jultomten är på plats för att ta emot önskelistor.
– Vi vill nyttja ytor nära torget på ett trevligt sätt och skapa ett område med tydligt barnfokus. Vi hoppas att det kommer snö som det gjorde förra året, men annars har vi planer på att förverkliga det på annat sätt, säger David Dagemark och fortsätter:
– Vi har också körframträdanden på kyrktrappan under dagen. För den som vill stanna kvar längre i innerstan hålls den traditionsenliga adventskonserten inne i Kungsbacka kyrka efter marknaden.
Kommunen arrangerar julmarknaden i samarbete med HK Aranäs, Kungsbacka IF, Stättareds 4H-gård, Kungsbacka församling, föreningen Kungsbacka Innerstad och tidningen Norra Halland.
Läs även:
Julstämning med tomten på besök
Bod med redskap och möbler får inte byggas upp efter brand
Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare
✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts
"De har varit överlägsna hela säsongen"
"En oerhört expansiv budget"
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.