Q Meza erbjuder smårätter på libanesiskt sätt
Fadi Abusofeh har arbetat i restaurangbranschen i 25 år. Nu tar han med sig det libanesiska köket till Kungsmässan.
– Vi har moderniserat libanesisk mat och anpassat den till street-food konceptet, säger Fadi.
Nya utmaningar. Fadi Abusofeh har under senaste åtta åren drivit libanesisk restaurang i Göteborg. Nu finns ”Q Meza” i Kungsmässan för dig som är sugen på något nytt.
I den nya delen av Kungsmässan har det dykt upp nya affärer och restauranger, en av dem är Q Meza. Meza betyder smårätter på arabiska och menyn är till stor del inspirerad av de libanesiska köket.
Hur beskriver man då det libanesiska köket på bästa sätt?
– Det är mycket smårätter. Och det är ett väldigt hälsosamt kök, samtidigt tröttnar man inte på maten på samma sätt eftersom det är så många olika smaker, säger Fadi.
Det som beskriver det libanesiska köket på bästa sätt är, enligt Fadi Abusofeh, tabbouleh, som är en persiljesallad. I den ingår persilja, tomater, bulgur och citronsaft. Med mera, det finns olika recept. Men den förekommer alltid i meza, i smårätterna. Och den är väldigt uppskattad.
– Alla älskar den, det är den bästa salladen som finns, säger Fadi.
På Q Meza är allt på menyn lagat på plats. Fadi berättar att de ibland kommer människor som inte riktigt vet vad de har framför sig.
– Då brukar de får några smakprov, säger Fadi.
Fadi Abusofeh har utbildat sig som kock i Sverige för ungefär 25 år sen. Han har sen dess ett gediget CV och har arbetat som souschef i västerländska restauranger men det är libanesisk mat som ligger honom närmast om hjärtat. Det är också det han har jobbat med de senaste åtta åren, med restaurangen Samara Lounge i Göteborg. Men har nu alltså tagit sig söderut till Kungsbacka med Q Meza.
Han förklarar att maten som serveras är väldigt nyttig och det är en blandning av protein och järn, han kallar tabbouleh för en ”järnbomb” och menar på att det är ett väldigt hälsosamt kök.
Det är inte så att ni erbjuder såser som gör det lite mindre nyttigt?
– Jag vet inte vad det är, men här i Sverige så älskar man sås, skrattar han.
– Vi erbjuder en stark sås, en mild sås och vitlökssås om man vill ha det, säger Fadi.
Just nu är det jämt fördelat om vilka rätter som är populärast. Men Fadi tror att Q Meza exklusiv kommer att bli den populäraste rätten så småningom, när gästerna har smakat igenom sig menyn.