NYHETER 2020-07-25 KL. 11:00

Q Meza erbjuder smårätter på libanesiskt sätt

Fadi Abusofeh har arbetat i restaurangbranschen i 25 år. Nu tar han med sig det libanesiska köket till Kungsmässan.
– Vi har moderniserat libanesisk mat och anpassat den till street-food konceptet, säger Fadi.

Q Meza erbjuder smårätter på libanesiskt sätt
Nya utmaningar. Fadi Abusofeh har under senaste åtta åren drivit libanesisk restaurang i Göteborg. Nu finns ”Q Meza” i Kungsmässan för dig som är sugen på något nytt.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



I den nya delen av Kungsmässan har det dykt upp nya affärer och restauranger, en av dem är Q Meza. Meza betyder smårätter på arabiska och menyn är till stor del inspirerad av de libanesiska köket.

Hur beskriver man då det libanesiska köket på bästa sätt?

– Det är mycket smårätter. Och det är ett väldigt hälsosamt kök, samtidigt tröttnar man inte på maten på samma sätt eftersom det är så många olika smaker, säger Fadi.

Det som beskriver det libanesiska köket på bästa sätt är, enligt Fadi Abusofeh, tabbouleh, som är en persiljesallad. I den ingår persilja, tomater, bulgur och citronsaft. Med mera, det finns olika recept. Men den förekommer alltid i meza, i smårätterna. Och den är väldigt uppskattad.

– Alla älskar den, det är den bästa salladen som finns, säger Fadi.

 



På Q Meza är allt på menyn lagat på plats. Fadi berättar att de ibland kommer människor som inte riktigt vet vad de har framför sig.

– Då brukar de får några smakprov, säger Fadi.

Fadi Abusofeh har utbildat sig som kock i Sverige för ungefär 25 år sen. Han har sen dess ett gediget CV och har arbetat som souschef i västerländska restauranger men det är libanesisk mat som ligger honom närmast om hjärtat. Det är också det han har jobbat med de senaste åtta åren, med restaurangen Samara Lounge i Göteborg. Men har nu alltså tagit sig söderut till Kungsbacka med Q Meza.

Han förklarar att maten som serveras är väldigt nyttig och det är en blandning av protein och järn, han kallar tabbouleh för en ”järnbomb” och menar på att det är ett väldigt hälsosamt kök.

Det är inte så att ni erbjuder såser som gör det lite mindre nyttigt?


– Jag vet inte vad det är, men här i Sverige så älskar man sås, skrattar han.
– Vi erbjuder en stark sås, en mild sås och vitlökssås om man vill ha det, säger Fadi.

Just nu är det jämt fördelat om vilka rätter som är populärast. Men Fadi tror att Q Meza exklusiv kommer att bli den populäraste rätten så småningom, när gästerna har smakat igenom sig menyn.

TV-klipp och nyheter

Lärorikt om hemberedskap
2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Positiva trenden håller i sig för Onsala
2025-05-10 KL. 19:31
Premium

Positiva trenden håller i sig för Onsala

Fjärås tog komfortabel seger
2025-05-10 KL. 19:51
Premium

Fjärås tog komfortabel seger

Politikerna slog ett slag för demokratin
2025-05-10 KL. 16:45
Premium

Politikerna slog ett slag för demokratin

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-10 KL. 19:51
Fjärås tog komfortabel seger
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.