NYHETER 2022-09-30 KL. 18:00

Psykisk ohälsa diskuterades mellan region och kommun

Av Carl Schöndell

Många barn och unga lider av psykisk ohälsa. Dessutom är det för dålig kommunikation mellan de olika instanserna som barnen slussas runt i. Därför samlades representanter från kommun och region för att diskutera hur detta ska bli bättre.

Psykisk ohälsa diskuterades mellan region och kommun
Fullt hus. Runt 350 personer samlades för att diskutera samarbetet kring barns psykiska ohälsa. FOTO: Carl Schöndell

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Runt 340 personer från olika organisationer som ska motverka och bearbeta psykisk ohälsa hos barn och unga samlades under tisdagen på Kungsbacka teater för att diskutera saken.
Och det var alla gemensamt överens att det behöver bli bättre, även om Kungsbacka och Halland har ett bättre samarbete än hur det ser ut i stora delar av övriga landet.
– Vi har ett unikt samarbete i Halland, säger Helena Mortenius på Barn och ungas psykiska hälsa, Region Halland.

Bättre samarbete
Men det kan bli bättre. Åtminstone tycker samtliga panelmedlemmar det. På frågan vad som behöver bli bättre svarade samtliga att man behöver göra lite mer för att underlätta för instansen som tar över. Om ett barn till exempel har varit hos en kurator och sen gått vidare till en mottagning, så ska det vara lättare för mottagningen att kommunicera med nästa instans.
– Vi gör ett bra arbete men det måste bli ännu bättre, säger Emma Snelder som samordnar mötet i teatersalen.
?Elevhälsoteam, ungdomsmottagningar, BUP, skolsköterskor och flera andra var aktiva i samtalen som pågick på scenen. Alla är experter på sitt område men de måste enligt Maria Eriksson, som är verksamhetschef för För- och grundskola i Kungsbacka kommun, utveckla sitt samarbete.
Om alla tycker likadant, varför är inte samarbetet bättre redan?
– Det är en svår fråga. När många ska samverka måste man veta vad var och en ska göra. Det är det vi gör här idag. Får reda på vad som är varandras specialistfunktioner, säger hon.
Vad behöver göras?
– Varje specialistfunktion ska bidra med sitt, med mod. Vi måste vara modiga och prova nytt, säger Maria Eriksson.

Helena Mortenius och Hanna Bergman på Region Halland ser positivt på samtalen som skedde under dagen.
– Vi har fått en kännedom av varandra och detta blir en nystart för att stärka samverkan mellan verksamheterna, instämmer de.
– Synpunkter och idéer som kom fram idag, tar vi också med till den samverkansgrupp som finns på chefsnivå med både region och kommun, tillägger Helena.

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.