NYHETER 2021-07-01 KL. 11:00

Politikerveteran fyller 90

 

Politikerveteran fyller 90
I dag fyller Evert Jansson 90 år. Det blir det dubbelt firande, öppet hus på själva födelsedagen och sedan fest med familj och vänner fram i helgen.

TV-klipp och nyheter



Född och uppvuxen i Burås, precis där Mölndal blivit Göteborg och stadsbebyggelsen är väl förankrad, blev det så småningom landsbygdsbo av Evert, när han och hustrun Daisy några år efter giftermålet valde att slå ner bopålarna i det då glesbefolkade Onsalalandet. Helt okända marker var det i och för sig inte för Evert, farmor och farfar bodde på Månsagården en liten bit längre bort och där hade Evert tillbringat många somrar som barn.
– Min pappa brukade köra mig på cykeln ner till Heden och sedan satt jag bakom busschauffören tills min farfar hämtade upp mig på hållplatsen, berättar han.

Idrott som gällde


Också om det dröjde till ett luciafirande på Solbacka pensionat i Gottskär i början på 70-talet innan Evert tog steget in i politiken, så var han inte främmande för föreningslivet. Men då (och senare) var det idrott som gällde.
– Jag höll på med fotboll, bandy, ishockey, backhoppning… Sedan började jag köra MC och körde motocross i 12 år för Gastarna. Om jag var bra? Jo, men rätt skaplig, säger Evert.
Intresset för motocross var stort på 50-talet, men stora gäng som träffades och tävlade. Det var också vid en sådan tävling som han träffade Daisy. Klick sa det onekligen, men att vi inte har med världens mest romantiska par att göra är lika tydligt. Frågan vilket år det var möts av dubbel tystnad och sedan glada skratt.
– Det var väl på 50-talet… Vi är ju så gamla nu. Men gifta har vi i alla fall varit i 50 år, för vi har firat vårt guldbröllop!


Evert träffade sin Daisy på en motocrosstävling på 50-talet. Sedan dess har de diskuterat och skrattat. " Vi har aldrig tråkigt. Tack gode gud att vi har ett trevligt och lättsamt äktenskap!"


Och så är det onekligen. 1965 ägde vigseln rum och 1969 gick flytten till Onsala. Då hade paret också fått det första av sina tre barn: Lena, Claes och Bodil. Evert hade också utbildat sig och börjat jobba som kvalitetsingenjör på Volvo. Där blev han kvar i 30 år, trots den långa resvägen mellan Onsala Jutagårdsväg nära Rydet och Björlanda på Hisingen.
– Det var ju ett så roligt jobb!

Kommunfulllmäktige i Onsala


Som om inte jobb, familj och föreningsliv var nog. Plötsligt blev Evert politiker också. Samhällsintresset hade han med sig hemifrån. Pappan som var specerihandlare lämnade till exempel butiken i perioder för att ge sig ut som volontär i det krigsdrabbade Europa, bland annat med de Vita bussarna.
Everts politiska karriär blev aningen mindre dramatisk, men ändå gnuttan eldfängd. Efter att 1971 först ha kommit in i kommunfullmäktige i det som då var Onsala kommun, hamnade han som ordförande i Brandstyrelsen i Kungsbacka. Där var han bland annat med om att bygga och inviga dagens brandstation och se till att styrkan nere i Frillesås fick en egen brandbil.
– De körde omkring i en ombyggd lastbil och det fanns de som tyckte det räckte att de hade slang!
Besluten om vatten och avlopp för husen längs med fjorden retade också upp en hel del, som tvingades betala för att inte längre få göra sig av med sitt avloppsvatten rätt ut i fjorden.
– Vi drev frågan om att dra avloppsledningar till reningsverket i Kungsbacka, efter att en marinbiolog påpekat att hela fjorden skulle dö om inget gjordes.

Barnen behövde få sova


Efter kommunsammanslagningen fortsatte Evert som politiker i Kungsbacka kommun. Till exempel satt han i många år som ordförande i Tekniska nämnden.
Mitt bland alla uppdrag byggde Evert dessutom ut huset med ett andra våningsplan
– I början i Onsala så var alla sammanträden hemma hos politikerna och barnen behövde ha någonstans att sova utan att bli skrämda av klubban som slog, flikar Daisy in.
Dessutom spelades det bandy och så slog han och hustrun till med att dra igång Kungsbacka simsällskap, sådär näst intill i förbifarten.
När Daisy inte längre var hemma med barnen utan utbildade sig till kurator och började jobba, blev det också både mer matlagning och städning på schemat. Under 50 år var han också revisor i Onsala församling.

Förvaltaruppdrag kvar


Med 90-årsdagen i sikte är det kanske därför väl unt att ha saktat ner på tempot. Det stora huset är sålt, istället har paret låtit bygga sig ett nytt, mer behändigt på tomten bredvid. De flesta uppdragen har Evert lämnat, kvar finns bara förvaltaruppdrag för ett par gamla gårdar, till exempel Backa gård.
Intresset för vad som händer runt om i Kungsbacka finns dock kvar. Inte alltid till full belåtenhet.
– Det byggs ju så fult, bara en massa fyrkantiga lådor. Värst är det nya p-huset med alla olika färger och så den kinesiska muren vid Lindens torg, säger Evert innan Daisy raskt bryter av.
– Var nu inte så grinig!
Sedan är ännu en munter diskussion igång. För är det något det här paret före detta politiker kan (Daisy har suttit i fritidsnämnden), så är det att diskutera och debattera.Evert, har du någonsin vunnit en diskussion mot Daisy?
– Nej, nej, nej, det går inte, svarar Evert blixtsnabbt och får lika kvickt mothugg.
– Nu ska du inte prata dumheter. Inte om vi diskuterar på samma nivå och har alla detaljer...
Sedan skrattar båda två och sänder en längtande tanke till kaffet som helt enkelt inte hanns med i allt muntert prat.
– Vi har aldrig tråkigt. Tack gode gud att vi har ett trevligt och lättsamt äktenskap!

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.